Risto Vasilevski dobitnik međunarodne pjesničke medalje “Lesja Ukrajinka”: “Srce kruga” nosi iskrene i duboke filozofske poruke

Milanka Mitrić
Risto Vasilevski dobitnik međunarodne pjesničke medalje “Lesja Ukrajinka”: “Srce kruga” nosi iskrene i duboke filozofske poruke

Odesa - Pjesnik Risto Vasilevski dobitnik je Počasne međunarodne medalje, koja nosi ime legendarne ukrajinske pjesnikinje Lesje Ukrajinke. Priznanje mu je dodijeljeno u okviru njemačko-ukrajinskog konkursa “De Rišelje”.

Vasilevski je jedan od dobitnika ove medalje, uz istaknute pjesnike i pisce, među kojima su Jaroslav Savčin i Oleksandr Senčik iz Ukrajine, Ljudmila Šutko iz Italija i Tatjana Želinska iz Bjelorusije.

Počasna medalja je Vasilevskom dodijeljena je za knjigu “Srce kruga” (Serce kola). Ovo djelo, prevedeno na ukrajinski jezik, nedavno je objavljeno u izdanju Međunarodne akademije književnosti i umjetnosti Ukrajine i izdavačke kuće TOV “Desna poligraf”.

Prevod knjige je svojevrsni projekat u kome su učestvovali Sergij Dzuba, predsjednik Međunarodne akademije književnosti i umjetnosti Ukrajine, Oleana Dzuba (šef Katedre za slavistiku Kijevskog univerziteta “Taras Ševčenko”) i desetak studenata sa ove katedre. Nekoliko ciklusa, od po deset pjesama iz ove knjige, objavljivano je u brojnim književnim časopisima u Ukrajini. Poezija Riste Vasilevskog je na taj način uspjela da dobije pažnju brojnih čitalaca.

Sergij Dzuba, koji je pisao pogovor knjizi “Srce kruga”, u svom predgovoru je pisao o nevjerovatnom stvaralaštvu Riste Vasilevskog.

- Sva literatura se može podijeliti na dobru (koja ima pozitivnu moć), rđavu (mada, po svemu sudeći, ona onda ne bi ni trebalo da se zove književnost) i na čudesnu, kakvu njeguje izuzetan makedonski i srpski pjesnik Risto Vasilevski, čije stvaralaštvo izlazi izvan okvira svake prokrustovske postelje tradicionalnih (re)prezentacija i kanona. I dok svi (ili skoro svi), u svojim poetskim “vrtovima” sade tradicionalno “bilje”, mašta dobrog čarobnjaka Riste stvara nešto potpuno drugačije, nevjerovatno, jedinstveno i iznenađujuće atraktivno, mudro i čovječno, zabilježio je Dzuba.

Naveo je i to da su stihovi koje je Vasilevski pisao, ispunjeni zanimljivim, duhovitim i iskrenim aforizmima, dubokim filozofskim maksimama i porukama, poređenjima, metaforama i aluzijama.

- Risto je neosporno intelektualno visoko obrazovana osoba enciklopedijskog znanja, sa sopstvenim, jedinstvenim i nesvakidašnjim iskustvom. On razmišlja kao veliki naučnik, a izražava se jednostavno i razumljivo. Svaka osoba sa visokim obrazovanjem trebalo bi da razumije ovakvo poetsko obrazloženje. Zato će takva poezija, duhovno-filozofska i pronicljivo lirska, intelektualna i začudno jednostavna, takve misli i osjećanja ovog velikog pjesnika sa Balkana, sigurno naići na veliki odjek u srcima i dušama mnogih ukrajinski čitalaca - dodao je Dzuba.

Nagrađeni autori

U okviru ovog konkursa, dodijeljeno je još nekoliko priznanja i medalja. Sergej Dzuba je nagrađen za knjigu mističnih priča “Ljubitelj snova” i priču “Duh”. Počasnu nagradu su dobili i Vasilj Slapčuk i Vitalji Leus, a dobitnici Međunarodnih književnih olimpijskih igara (na kojima je učestvovalo više od 300 autora iz 25 zemalja svijeta) bili su Vasilj Slapčuk i Oleg Gončarenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana