Ристо Василевски добитник међународне пјесничке медаље “Лесја Украјинка”: “Срце круга” носи искрене и дубоке филозофске поруке

Миланка Митрић
Ристо Василевски добитник међународне пјесничке медаље “Лесја Украјинка”: “Срце круга” носи искрене и дубоке филозофске поруке

Одеса - Пјесник Ристо Василевски добитник је Почасне међународне медаље, која носи име легендарне украјинске пјесникиње Лесје Украјинке. Признање му је додијељено у оквиру њемачко-украјинског конкурса “Де Ришеље”.

Василевски је један од добитника ове медаље, уз истакнуте пјеснике и писце, међу којима су Јарослав Савчин и Олександр Сенчик из Украјине, Људмила Шутко из Италија и Татјана Желинска из Бјелорусије.

Почасна медаља је Василевском додијељена је за књигу “Срце круга” (Серце кола). Ово дјело, преведено на украјински језик, недавно је објављено у издању Међународне академије књижевности и умјетности Украјине и издавачке куће ТОВ “Десна полиграф”.

Превод књиге је својеврсни пројекат у коме су учествовали Сергиј Дзуба, предсједник Међународне академије књижевности и умјетности Украјине, Олеана Дзуба (шеф Катедре за славистику Кијевског универзитета “Тарас Шевченко”) и десетак студената са ове катедре. Неколико циклуса, од по десет пјесама из ове књиге, објављивано је у бројним књижевним часописима у Украјини. Поезија Ристе Василевског је на тај начин успјела да добије пажњу бројних читалаца.

Сергиј Дзуба, који је писао поговор књизи “Срце круга”, у свом предговору је писао о невјероватном стваралаштву Ристе Василевског.

- Сва литература се може подијелити на добру (која има позитивну моћ), рђаву (мада, по свему судећи, она онда не би ни требало да се зове књижевност) и на чудесну, какву његује изузетан македонски и српски пјесник Ристо Василевски, чије стваралаштво излази изван оквира сваке прокрустовске постеље традиционалних (ре)презентација и канона. И док сви (или скоро сви), у својим поетским “вртовима” саде традиционално “биље”, машта доброг чаробњака Ристе ствара нешто потпуно другачије, невјероватно, јединствено и изненађујуће атрактивно, мудро и човјечно, забиљежио је Дзуба.

Навео је и то да су стихови које је Василевски писао, испуњени занимљивим, духовитим и искреним афоризмима, дубоким филозофским максимама и порукама, поређењима, метафорама и алузијама.

- Ристо је неоспорно интелектуално високо образована особа енциклопедијског знања, са сопственим, јединственим и несвакидашњим искуством. Он размишља као велики научник, а изражава се једноставно и разумљиво. Свака особа са високим образовањем требало би да разумије овакво поетско образложење. Зато ће таква поезија, духовно-филозофска и проницљиво лирска, интелектуална и зачудно једноставна, такве мисли и осјећања овог великог пјесника са Балкана, сигурно наићи на велики одјек у срцима и душама многих украјински читалаца - додао је Дзуба.

Награђени аутори

У оквиру овог конкурса, додијељено је још неколико признања и медаља. Сергеј Дзуба је награђен за књигу мистичних прича “Љубитељ снова” и причу “Дух”. Почасну награду су добили и Васиљ Слапчук и Витаљи Леус, а добитници Међународних књижевних олимпијских игара (на којима је учествовало више од 300 аутора из 25 земаља свијета) били су Васиљ Слапчук и Олег Гончаренко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана