Ретроспектива Марине Абрамобић од септембра у Београду

Срна
Ретроспектива Марине Абрамобић од септембра у Београду

Београд - Ретроспектива умјетника Марине Абрамовић биће отворена у Музеју савремене умјетности у Београду од септембра ове године до јануара 2020. додине, што ће бити својеврстан повратак ове умјетнице у Србију, гдје је посљедњи пут самостално излагала 1975. године.

Договор о организовању ретроспективе успоставио је Музеј савремене умјетности, уз подршку Владе Србије, Министарства културе и информисања и лично српског премијера Ане Брнабић, саопштено је из Владе Србије.


Преговори са Марином Абрамовић започети су прије више мјесеци, а завршени током посјете Брнабићеве Норвешкој у новембру прошле године.

Брнабићева и вршилац дужности директора Музеја савремене умјетности Слободан Накарада, који је био у делегацији премијера Србије због преговора, присуствовали су отварању изложбе "Чистач" Марине Абрамовић у Умјетничком центру "Хени Онстад" близу Осла.

Брнабићева је лично позвала Абрамовићеву да поново, послије много година, излаже у Србији, како би и домаћа публика имала прилику да се упозна са њеним радом.

Као резултат преговора, ретроспективна изложба "Чистач", која ће бити постављена у свега седам градова у Европи, након Стокхолма, Копенхагена, Осла, Бона, Фиренце и пољског града Торуна, завршиће се у Музеју савремене умјетности у Београду.

Изложба "Чистач" ће садржати цртеже, слике и инсталације настале током цијеле каријере Марине Абрамовић, укључујући период стварања у Београду током седамдесетих година прошлог вијека.

Брнабићева је нагласила да је изложба Абрамовићеве у Музеју савремене умјетности у Београду још једна потврда нове културне политике коју Србија његује.

"Култура је један од стубова развоја успешног друштва, развој креативног мишљења, поштовање и разумевање различитости и Влада Србије ће наставити да јој посвећује посебну пажњу", истакла је Брнабићева.

Она је је оцијенила да је организација ове изложбе у Музеју савремене умјетности порука и младим умјетницима да могу да рачунају на институције културе у Србији, а не само у иностранству.

"Ово је показатељ за наше уметнике да држава има озбиљну намеру да негује уметност и културу и да препознаје и подржава квалитет у савременом стваралаштву", рекла је премијер Србије.

Вешилац дужности директора Музеја саверемене умјетности Слободан Накарада рекао је да је "Чистач" пројекат од међународног значаја, који ће симболично означити повратак овог музеја на свјетску умјетничку сцену.

Накарада је додао да сличан пројекат одавно није организован у Србији и да је договор са једном од највећих свјетских савремених умјетника велики изазов и велика част за Музеј савремене умјетности.

У септембру 2017. године су објављени мемоари Марине Абрамовић "Пролазим кроз зидове" на српском језику у издању "Самиздата", уз подршку Министарства културе Србије и Београдске филхармоније.

Марина Абрамовић /72/ је умјетница перформанса, међународног угледа.

Сликањем и цртањем почела је да се бави 1960. године, а студирала је на Академији ликовних умјетности у Београду од 1965. до 1970. године. Почела је да истражује звучно окружење за вријеме послиједипломских студија које је завршила на Академији ликовних умјетности у Загребу 1972. године код професора Крсте Хегедушића.

Од 1970. до 1973. године радила је звучне инсталације и учествовала на изложбама у Студентском културном центру у Београду са осталим умјетницима.

Предавала на Академији ликовних умјетности у Новом Саду од 1973. године. Истовремено се бавила филмом, видеом и ритуалним, прочишћавајућим перформансима.

Абрамовићева је од 1975. године живјела у Амстердаму, а 2005. године преселила је у Њујорк. Од тада живи и ради на релацији Амстердам - Њујорк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана