Radovan Sremac: Vrata umjetnosti neprestano otvorena

Aleksandra Rajković
Radovan Sremac: Vrata umjetnosti neprestano otvorena

Retkost je da je neka galerija otvorena svakog dana za posete, kao što je naša. Kada god neko dođe u Šid može da uđe u našu galeriju i da razgleda vredne umetnine. Galerija "Sava Šumanović" svoja vrata drži otvorena i nedeljom i za praznike. Posetioci kod nas mogu da dođu čak i 31. decembra i 1. januara.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Galerije slika "Sava Šumanović" iz Šida Radovan Sremac. Riječ je o prostoru koji svake godine privuče brojne posjetioce, dijelom zbog vrijednih umjetničkih djela koja čuva, a dijelom zbog samog imena čuvenog srpskog slikara kome je posvećena i čije slike posjeduje.

Radovan Sremac ističe da iako često nedostaje novca za realizaciju nekih projekata, mali kolektiv galerije sa velikim entuzijazmom radi na očuvanju baštine koja plijeni i vizuelno i duhovno.

* GLAS: Galerija na čijem ste čelu ove godine obilježava važan jubilej. Šta će sve godišnjica obuhvatiti?

SREMAC: Ove godine obeležavamo jubilej, 60 godina postojanja Galerije "Sava Šumanović", jer je 1952. godine Šumanovićeva majka Persida, poklonila Šidu 417 slika, porodičnu kuću i osam jutara zemlje za galeriju, što je ogroman dar i umetničko bogatstvo. Godina će biti u znaku niza manifestacija, a važno je napomenuti da je galerija osnovana na desetogodišnjicu tragične smrti Save Šumanovića.

* GLAS: Koji projekti su Vam prioritet i čemu posebno poklanjate pažnju?

SREMAC: Što se tiče rada galerije, mi smo jako mali kolektiv, funkcionišemo kao prava porodica, a Sava nam je kao neko duhovno dete i sve se vrti oko njega. Mi smo tu isključivo da bismo predstavljali njegovo stvaralaštvo i čuvali njegovo ime. Pored naše galerije nalazi se i spomen-kuća Save Šumanovića, u kojoj je slavni slikar stanovao. Svi predmeti u kući stoje kao što su stajali u onom trenutku kada je Šumanović odveden iz te kuće i streljan. Svi posetioci naše galerije mogu da obiđu i spomen-kuću, da posete atelje u kojem su nastajale neke od čuvenih slika.

* GLAS: Kakvo je stanje sa budžetom galerije i brojnošću posjetilaca?

SREMAC: Teško izlazimo na kraj sa novcem, nalazimo se na opštinskom budžetu, opština Šid nam zaista mnogo pomaže. Apliciramo i na projekte koje država finansira. Sa druge strane veoma smo zadovoljni posetom, pravimo velike tematske izložbe, na koje dolazi veliki broj posetilaca. Neke od postavki privukle su šest hiljada ljudi za tri meseca.

* GLAS: Autor ste dokumentarne izložbe o Šumanoviću. Kakav je to izazov predstavljalo?

SREMAC: Dokumentarna izložba "Sava Šumanović, lično, porodično, nacionalno", čiji sam autor, predstavlja porodične fotografije, dokumenta, rodoslov... Želeo sam da pokažem iz kojeg je okruženja Sava proizašao i postao jedan od najznačajnijih srpskih slikara. Svojevremena elita srpskog društva nalazila se u njegovom okruženju, političari, umetnici. Ta postavka je posvećen Šumanovićevom životu i kompletnoj njegovoj porodici. Reč je o veoma bitnom kontekstu u kojem umetničko delo nastaje. To su neke okolnosti koje rasvetljavaju privatnost velikog slikara, mada je njegov život dosta poznat javnosti. Nažalost, bilo je slučajeva da se neke stvari iz njegovog privatnog života zloupotrebljavaju.

Zanimljivi detalji

* GLAS: Koje ste sve zanimljive detalje otkrili istražujući o životu slavnog slikara?

SREMAC: Sava Šumanović nije ostavio neki lični dnevnik iz kojeg bismo mogli da saznamo još neke detalje o njemu iz prve ruke. Zato dosta toga ostaje u domenu pretpostavke. Sava je pripadao uglednoj porodici gde su se greške javljale dosta retko ili nekada, jer su poštovali red i dogovor. Pripadali su staroj građanskoj klasi. Takođe, zanimljivo je da su Sava u Zagrebu smatrali Srbinom, a u Beogradu zagrebačkim đakom. Interesantno je i to da je njegova majka bila vlasnik pošte u Šidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana