Радован Сремац: Врата умјетности непрестано отворена

Александра Рајковић
Радован Сремац: Врата умјетности непрестано отворена

Реткост је да је нека галерија отворена сваког дана за посете, као што је наша. Када год неко дође у Шид може да уђе у нашу галерију и да разгледа вредне уметнине. Галерија "Сава Шумановић" своја врата држи отворена и недељом и за празнике. Посетиоци код нас могу да дођу чак и 31. децембра и 1. јануара.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" директор Галерије слика "Сава Шумановић" из Шида Радован Сремац. Ријеч је о простору који сваке године привуче бројне посјетиоце, дијелом због вриједних умјетничких дјела која чува, а дијелом због самог имена чувеног српског сликара коме је посвећена и чије слике посједује.

Радован Сремац истиче да иако често недостаје новца за реализацију неких пројеката, мали колектив галерије са великим ентузијазмом ради на очувању баштине која плијени и визуелно и духовно.

* ГЛАС: Галерија на чијем сте челу ове године обиљежава важан јубилеј. Шта ће све годишњица обухватити?

СРЕМАЦ: Ове године обележавамо јубилеј, 60 година постојања Галерије "Сава Шумановић", јер је 1952. године Шумановићева мајка Персида, поклонила Шиду 417 слика, породичну кућу и осам јутара земље за галерију, што је огроман дар и уметничко богатство. Година ће бити у знаку низа манифестација, а важно је напоменути да је галерија основана на десетогодишњицу трагичне смрти Саве Шумановића.

* ГЛАС: Који пројекти су Вам приоритет и чему посебно поклањате пажњу?

СРЕМАЦ: Што се тиче рада галерије, ми смо јако мали колектив, функционишемо као права породица, а Сава нам је као неко духовно дете и све се врти око њега. Ми смо ту искључиво да бисмо представљали његово стваралаштво и чували његово име. Поред наше галерије налази се и спомен-кућа Саве Шумановића, у којој је славни сликар становао. Сви предмети у кући стоје као што су стајали у оном тренутку када је Шумановић одведен из те куће и стрељан. Сви посетиоци наше галерије могу да обиђу и спомен-кућу, да посете атеље у којем су настајале неке од чувених слика.

* ГЛАС: Какво је стање са буџетом галерије и бројношћу посјетилаца?

СРЕМАЦ: Тешко излазимо на крај са новцем, налазимо се на општинском буџету, општина Шид нам заиста много помаже. Аплицирамо и на пројекте које држава финансира. Са друге стране веома смо задовољни посетом, правимо велике тематске изложбе, на које долази велики број посетилаца. Неке од поставки привукле су шест хиљада људи за три месеца.

* ГЛАС: Аутор сте документарне изложбе о Шумановићу. Какав је то изазов представљало?

СРЕМАЦ: Документарна изложба "Сава Шумановић, лично, породично, национално", чији сам аутор, представља породичне фотографије, документа, родослов... Желео сам да покажем из којег је окружења Сава произашао и постао један од најзначајнијих српских сликара. Својевремена елита српског друштва налазила се у његовом окружењу, политичари, уметници. Та поставка је посвећен Шумановићевом животу и комплетној његовој породици. Реч је о веома битном контексту у којем уметничко дело настаје. То су неке околности које расветљавају приватност великог сликара, мада је његов живот доста познат јавности. Нажалост, било је случајева да се неке ствари из његовог приватног живота злоупотребљавају.

Занимљиви детаљи

* ГЛАС: Које сте све занимљиве детаље открили истражујући о животу славног сликара?

СРЕМАЦ: Сава Шумановић није оставио неки лични дневник из којег бисмо могли да сазнамо још неке детаље о њему из прве руке. Зато доста тога остаје у домену претпоставке. Сава је припадао угледној породици где су се грешке јављале доста ретко или некада, јер су поштовали ред и договор. Припадали су старој грађанској класи. Такође, занимљиво је да су Сава у Загребу сматрали Србином, а у Београду загребачким ђаком. Интересантно је и то да је његова мајка била власник поште у Шиду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана