Prvi srpski bukvar pred posjetiocima u Prijedoru

  Prvi srpski bukvar pred posjetiocima u Prijedoru 06.02.2018 13:58 | Snežana Tasić

Prijedor - U Matičnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru juče je otvorena izložba "Prosvet(l)i se", autora Dajane Đedović i Ane Čugurović.

Direktorica ove ustanove Mara Ećim je kazala da je postavka plod saradnje sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Muzejom jezika i pisma iz Tršića.

Dodaje da je ova izložba nastavak prethodne izložbe "Srpsko pismo i jezik kroz istoriju" koja je u ovom izložbenom prostoru bila otvorena krajem prošle godine i govori o počecima stvaranja bukvara.

- Izložba je u znaku četiri bukvara među kojima je i Prvi srpski bukvar Vuka Stefanovića Karadžića - kazala je Ećimova.

Podsjeća da je prošle godine obilježeno 190 godina od prvog Vukovog bukvara.

- Ne smijemo zaboraviti ni Savu Mrkalja ni ostale kao što su Dositej Obradović, Jovan Rajić ili Vasilije Damjanović - naglasila je Ećimova.

Postavku čini 18 panoa za koje je ilustracije uradio Bojan Jokanović.

- Na svakom panou su prikazani bukvari, a najviše prostora je posvećeno Vuku Stefanoviću Karadžiću, odnosno njegovom radu i bukvaru iz 1827. godine - objasnila je Ećimova.

Najavila je da će izložba biti otvorena do 28. februara.

Na izloženim panoima mogu se vidjeti azbuka, narodne poslovice, molitva napisana na staroslovenskom.

- Pošto govorimo o bukvaru i prvom susretu sa slovima školarci bi trebalo da pogledaju ovu izložbu, ali i svi ostali su dobrodošli - kaže Ećimova.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica