Pronađena čuvena Kuningova slika, koju je bračni par ukrao prije 30 godina

Pronađena čuvena Kuningova slika, koju je bračni par ukrao prije 30 godina 09.08.2018 19:36 | Agencije

Jedan naizgled miran bračni par iz gradića Klif u Novom Meksiku u svojoj spavaćoj sobi 30 godina krio je veliku tajnu, vrijednu 160 miliona dolara.

Džerija i Ritu Alter komšije opisuju kao miran bračni par, koji je živio povučeno i koji nisu imali mnogo gostiju u svojoj kući. Nakon što je otkriveno da u spavaćoj sobi na zidu imaju sliku Viljema de Kuninga vrednu 160 miliona dolara, svima je bilo jasno i zašto su tako povučeni.

Slika, koja je nestala iz Umetničkog muzeja u Arizoni prije 31 godine, pronađena je kod ovog bračnog para, navode Independent i Vašington post.

Znamenita slika stajala je iza vrata u spavaćoj sobi, pa je mogla da se vidi samo nakon što se vrata spavaće sobe zatvore, a nije da su imali mnogo gostiju.

Nakon ovog otkrića, pokrenuta je istraga i ponovo su pročitana svjedočenja čuvara i kustosa muzeja o glavnim osumnjičenima. Čuvar je tada pomenuo par, tada u srednjim godinama.

To se desilo na Dan zahvalnosti davne 1985. godine, odmah nakon što su kustosi ušli u muzej. Muškarac je krenuo prema drugom spratu, a žena se zaustavila kako bi porazgovarala sa čuvarom.

Muškarac je potom sišao i zajedno su odjednom otišli. Osjetivši da nešto nije u redu, čuvar je otišao u muzej i pronašao samo okvir slike "Oker žena".

U to doba nije bilo sigurnosnih kamera. Policija nije pronašla otiske prstiju. Jedini svjedok je tvrdio kako je vidio sportski auto crvene boje koji je brzo odjurio, ali nije zapisao tablice.

Džeri Alter je 2012. godine umro, a njegova supruga pet godina kasnije. FBI sada istražuje krađu slike De Kuninga, jednog od najvažnijih slikara apstraktnog ekspresionizm, koji je preminuo 1997. godine.

Nakon smrti, cene Kuningovih djela porasle su i slika iz iste serije prodata je na aukciji 2006. za oko 140 miliona dolara.

U Klif, koji ima oko 300 duša, Alterovi su se preselili kasnih sedamdesetih, početkom osamdesetih. Džeri, kojem je puno ime Džerom Alter, bio je profesionalni muzičar i učitelj u Njujorku prije nego što se penzionisao. Čak je napisao knjigu i objavio je 2011. godine.

Rita Alter, koja je umrla u 81. godini, takođe je radila u školi, a opisivali su je kao ugodnu, ali tihu osobu, znala je s djecom. U knjizi koju je Džeri objavio godinu dana pre svoje smrti, i za koju je u predgovoru napisao da je mešavina stvarnih događaja i fantazije, spominje se i jedna krađa.

Knjiga nije remek-djelo, ali istraživači su pronašli zanimljivu priču pod nazivom "Oko jaguara" koja pripoveda o Louu, čuvaru u umjetničkom muzeju, kojem se na vratima jednog dana pojave starija žena i njena 14-godišnja unuka.

Baka ispituje čuvara o izloženom dijamantu, šest mjeseci kasnije njih dvije se vrate i ukradu dijamant. Čuvar pomisli da je prizor neobičan, potrči za njima, ali starija gospođa ga ubije, i ne ostavi nikakav trag. Paralele sa stvarnom krađom De Kuningove slike nije teško pronaći, osim, srećom, ubistva.

Nakon što je Rita umrla, njen nećak Ron Rozman je naslijedio sve što je posjedovala. Oglasio je da prodaje kuću i trgovci umjetninama i antikvitetima došli su da vide šta ima za njih. Dejvid Van Auker sliku je kupio za 2.000 dolara, ali nije prepoznao ko je autor. Kad je sliku odlučio da preproda, brzo je prepoznat De Kuningov rukopis.

"Već prvi kupac rekao je da je riječ o delu ovog slikara", rekao je kasnije Van Auker.

Sliku su povukli iz prodaje, pretraživali je na internetu, shvatili da je riječ o ukradenom djelu i odmah pozvali muzej. Sekretarici muzeja rekao je da vjerovatno posjeduje znamenitu sliku i nije dugo čekao da mu se javi kustos muzeja Miler, koji je ostao prvo bez riječi nakon što je čuo opis slike. Bio je svjestan da je riječ o pravoj slici.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica