Пронађена чувена Кунингова слика, коју је брачни пар украо прије 30 година

Агенције
Пронађена чувена Кунингова слика, коју је брачни пар украо прије 30 година

Један наизглед миран брачни пар из градића Клиф у Новом Мексику у својој спаваћој соби 30 година крио је велику тајну, вриједну 160 милиона долара.

Џерија и Риту Алтер комшије описују као миран брачни пар, који је живио повучено и који нису имали много гостију у својој кући. Након што је откривено да у спаваћој соби на зиду имају слику Виљема де Кунинга вредну 160 милиона долара, свима је било јасно и зашто су тако повучени.

Слика, која је нестала из Уметничког музеја у Аризони прије 31 године, пронађена је код овог брачног пара, наводе Индепендент и Вашингтон пост.

Знаменита слика стајала је иза врата у спаваћој соби, па је могла да се види само након што се врата спаваће собе затворе, а није да су имали много гостију.

Након овог открића, покренута је истрага и поново су прочитана свједочења чувара и кустоса музеја о главним осумњиченима. Чувар је тада поменуо пар, тада у средњим годинама.

То се десило на Дан захвалности давне 1985. године, одмах након што су кустоси ушли у музеј. Мушкарац је кренуо према другом спрату, а жена се зауставила како би поразговарала са чуваром.

Мушкарац је потом сишао и заједно су одједном отишли. Осјетивши да нешто није у реду, чувар је отишао у музеј и пронашао само оквир слике "Окер жена".

У то доба није било сигурносних камера. Полиција није пронашла отиске прстију. Једини свједок је тврдио како је видио спортски ауто црвене боје који је брзо одјурио, али није записао таблице.

Џери Алтер је 2012. године умро, а његова супруга пет година касније. ФБИ сада истражује крађу слике Де Кунинга, једног од најважнијих сликара апстрактног експресионизм, који је преминуо 1997. године.

Након смрти, цене Кунингових дјела порасле су и слика из исте серије продата је на аукцији 2006. за око 140 милиона долара.

У Клиф, који има око 300 душа, Алтерови су се преселили касних седамдесетих, почетком осамдесетих. Џери, којем је пуно име Џером Алтер, био је професионални музичар и учитељ у Њујорку прије него што се пензионисао. Чак је написао књигу и објавио је 2011. године.

Рита Алтер, која је умрла у 81. години, такође је радила у школи, а описивали су је као угодну, али тиху особу, знала је с дјецом. У књизи коју је Џери објавио годину дана пре своје смрти, и за коју је у предговору написао да је мешавина стварних догађаја и фантазије, спомиње се и једна крађа.

Књига није ремек-дјело, али истраживачи су пронашли занимљиву причу под називом "Око јагуара" која приповеда о Лоуу, чувару у умјетничком музеју, којем се на вратима једног дана појаве старија жена и њена 14-годишња унука.

Бака испитује чувара о изложеном дијаманту, шест мјесеци касније њих двије се врате и украду дијамант. Чувар помисли да је призор необичан, потрчи за њима, али старија госпођа га убије, и не остави никакав траг. Паралеле са стварном крађом Де Кунингове слике није тешко пронаћи, осим, срећом, убиства.

Након што је Рита умрла, њен нећак Рон Розман је наслиједио све што је посједовала. Огласио је да продаје кућу и трговци умјетнинама и антиквитетима дошли су да виде шта има за њих. Дејвид Ван Аукер слику је купио за 2.000 долара, али није препознао ко је аутор. Кад је слику одлучио да препрода, брзо је препознат Де Кунингов рукопис.

"Већ први купац рекао је да је ријеч о делу овог сликара", рекао је касније Ван Аукер.

Слику су повукли из продаје, претраживали је на интернету, схватили да је ријеч о украденом дјелу и одмах позвали музеј. Секретарици музеја рекао је да вјероватно посједује знамениту слику и није дуго чекао да му се јави кустос музеја Милер, који је остао прво без ријечи након што је чуо опис слике. Био је свјестан да је ријеч о правој слици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана