Promocija knjige kratkih priča Marije Prgomelje u Banjaluci: Književnost prizma kroz koju se sve prelama

Svjetlana Đuričić
Promocija knjige kratkih priča Marije Prgomelje u Banjaluci: Književnost prizma kroz koju se sve prelama

Banjaluka - Mlada književnica Marija Prgomelja iz Novog Sada predstavila se prvi put banjalučkoj publici knjigom kratkih priča "Igra proleća i sene", koja je objavljena krajem prošle godine u izdanju novosadskog "Prometeja".

Prgomelja, koja je doktorand književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, te profesor književnosti u jednoj novosadskoj školi, promovisala je svoje djelo u četvrtak uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Pored ove, Marija Prgomelja, u izdanju "Brankovog kola", objavila je i knjigu poezije "Alter ego", koja je 2014. godine ovjenčana nagradom "Stražilovo". Mlada spisateljica je objavila i mnoštvo radova iz oblasti književne kritike i publicistike u uglednim srpskim književnim časopisima.

Prema riječima autorke, knjiga "Igre proleća i sene" je zbirka kratkih priča koje progovaraju o književnosti.

- Ove priče joj vraćaju čast i govore o njoj kao o sili koja nas oblikuje, korektivnom faktoru i sredstvu za lečenje od života. Ja, kao i junaci mojih priča, verujem u književnost, u njenu moć i misiju. Često kažem da će književnost spasiti svet i mislim da to svakog dana čine upućene reči u bezbroj situacija. Književnost je za mene osnova i uporište, prizma kroz koju se sve prelama - istakla je Prgomelja.

Na promociji je, pored autorke, o knjizi govorio i mladi banjalučki književnik Milan Rakulj.

- U svakoj od 33 priče, koliko je zastupljeno u ovoj knjizi, kao jedan od motiva provlači se književnost. To je osnova koja povezuje po svim drugim osnovama drugačije priče. One su smještene u različite istorijske kontekste, pripovjedač je čas muško, čas žensko, u jednoj od njih možemo čak pronaći i akrostih, u kojem je ispisan azbučni niz slova, u drugoj citatnost, intertekstualnost... - istakao je Rakulj.

On je rekao da su recenzije danas, nažalost, postale gomila pohvala, a ono što javnom književnom životu na našim prostorima nedostaje jesu polemika i kritika.

Blog

Marija Prgomelja je dvije godine objavljivala priče na svom blogu prgomelja.blogspot.com, a od objavljenih priča je napravila izbor i dodala neke nove koje su ušle u knjigu.

- Ova aktivnost pomogla mi je da se upoznam sa delovanjem drugih pisaca, pa tvrdim da se mogu naći kvalitetni sadržaji na blogovima i pre svega mislim da je ovo zgodan način za komunikaciju sa čitaocem, kao i da pomaže piscima da budu pročitani - kazala je Prgomelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana