Promocija kampanje Čitajmo zajedno na Sajmu knjiga u Beogradu

Srna
Promocija kampanje Čitajmo zajedno na Sajmu knjiga u Beogradu

Banjaluka - Kampanja "Čitajmo zajedno" u utorak, 23. oktobra, biće promovisana na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, rekla je Srni pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković.

Ovu kampanju drugu godinu za redom realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, a njen cilj je njegovanje kulture čitanja knjiga i promovisanje srpskog jezika i ćirilice.


Kampanja, koja će u Republici Srpskoj trajati do kraja oktobra, daje podršku domaćem izdavaštvu i bogati knjižni fond biblioteka.

Đakovićeva kaže da kampanja predviđa da za svaku KM koju građani ulože u kupovinu knjiga iz odabranih edicija Zavoda, odnosno "Zlatne sove" i lektire, Ministarstvo uloži isto toliko u njihov otkup s ciljem bogaćenja skromnih bibliotečkih fondova.

Ona je dodala da je jedan od ciljeva akcije i popularizacija jedne od najvažnijih nagrada u oblasti književnosti, "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

Đakovićeva je rekla da će otkupljene knjige u ovogodišnjoj akciji biti poklonjene školskim bibliotekama u nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj i školama u četiri opštine Federacije BiH /FBiH/ - Glamoč, Grahovo, Petrovac i Drvar u kojima je zastupljen veći broj učenika srpske nacionalnosti.

"Uključivanjem ove godine u kampanju djece srpske nacionalnosti koja pohađaju škole u FBiH ostajemo istrajni na putu zaštite srpskog jezika i ćirilice u BiH", istakla je Đakovićeva.

Ona je podsjetila da je prošle godine, kampanjom "Čitajmo zajedno", dodatno obezbijeđeno 76 naslova, odnosno ukupno 538 knjiga za osam matičnih biblioteka sa najskromnijim bibliotečkim fondovima.

Đakovićeva je istakla da je prošlogodišnje istraživanje kulturnih potreba pokazalo da 42 odsto građana Republike nikad ne kupuje knjige, a da od onih koji ponekad kupuju, najveći procenat, njih 16,2 odsto, knjigu kupe jednom godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana