Promijenjen kraj opere Karmen

Glas Srpske
Promijenjen kraj opere Karmen

Rim - Opera "Karmen" prikazana je u Italiji u novoj verziji, u kojoj istoimena junakinja ostaje živa umjesto da je ubijena, a sve zahvaljujući hrabroj izmjeni raspleta čuvenog ostvarenja Žorža Bizea.

Glavna poruka nove "Karmen" je da je vrijeme da bude stavljena tačka na nasilje nad ženama.

U klasičnoj operi, koja je prvi put izvedena u Parizu 1875, Karmen ubija Don Hoze u naletu ljubomore, ali se opera "u novom ruhu", koja se prikazuje u Firenci, završava obrnutim prizorom, u kojem junakinja ispaljuje smrtonosne hice u Don Hozea.

- Ovo je način da kažemo svima, i muškarcima i ženama, da nam je dosta nasilja. U ovom slučaju riječ je o jasnoj poruci protiv nasilja nad ženama, pošasti koja se uvijek tiče svih nas, a u ovom trenutku je to naočigled svih - rekla je sopran Veronika Simeoni uoči nastupa u srijedu uveče.

Reakcije gledalaca i korisnika društvenih mreža na izmjene scenarija opere su različite, ali su ulaznice, u svakom slučaju, rasprodate do posljednjeg mjesta, a planirano je da opera u novoj verziji ostane na repertoaru u naredne dvije ili tri godine.

"Karmen" je francuska opera Žorža Bizea nastala 1875. godine. Opera izvorno traje dva časa i 45 minuta, a podijeljena je u četiri čina. Radnja se događa u Španiji, u gradu Sevilji i okolnim planinama, oko 1820. godine za vrijeme koride. Prati dio života i ljubavnih nedaća lijepe djevojke Karmen.

Inače, ovo je jedna od deset najpopularnijih opera na svijetu. Njena prva izvedba doživjela je enorman neuspjeh jer je publika željela da na pozornici gleda likove s kojima se može poistovijetiti. "Karmen" opisuje potpuno drugačiji svijet: radnike u fabrici, krijumčare, gubitnike. Predivna muzika i temperamentni ritam španskog folklora i danas u jednakoj mjeri oduševljavaju publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana