Projekat “Muzej u pokretu” u MSURS: Približavanje umjetnosti zajedničkim snagama

Milanka Mitrić
Projekat “Muzej u pokretu” u MSURS: Približavanje umjetnosti zajedničkim snagama

Banjaluka - Realizacija projekta “Muzej u pokretu”, koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta obrazovne saradnje muzejskih ustanova sa osnovnim školama u 28 opština u BiH i približavanje umjetnosti učenicima, započela je juče u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

- Ovaj projekat ima cilj da predstavi muzeje djeci koja nemaju priliku da ih posjete, koja nikada nisu bila u muzeju i koja možda ni ne znaju šta muzej znači i šta tu može da se vidi. Želimo da predstavimo muzeje i da ih pozovemo da nas posjećuju u narednom periodu - rekla je direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

Projekat “Muzeji u pokretu” podrazumijevaće organizovane posjete muzejima, u opštinama propisanim projektnim pozivom (među kojima su i Sarajevo, Banjaluka, Trebinje i Bijeljina), gdje će u više od 20 edukativnih radionica, koje će voditi muzejski kustosi i pedagozi, osnovci biti upoznati sa radom ovih institucija, njihovom ulogom i značajem u društvu, kao i kolekcijama koje ove dvije muzejske ustanove baštine. Nosilac projekta je Muzej savremene umjetnosti RS, a partner na projektu je Zemaljski muzej BiH.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijerić naglasio je da je poseban značaj projekta širenje kulture u manje centre i pružanje prilike svima da posjete muzeje, nauče o njima i daju svoj doprinos.

- Cilj nam je da dopremo tamo gdje u svakodnevici teško dopiremo. Kultura i umjetnost treba da se posmatraju kao cjelovito biće, a ne neke posebne cjeline koje ne komuniciraju međusobno. Siguran sam da će ovi projekti pokazati da se gradi nešto što bi trebalo da bude osnova za neku normalnu budućnost - kazao je Sijerić.

Prva faza projekta, koji se realizuje pod pokroviteljstvom kancelarije UNESKO-a u BiH, počela je edukativnim programom u kojem su učestvovali đaci šestih i sedmih razreda iz četiri osnovne škole u Banjaluci (“Ivo Andrić”, “Branko Ćopić”, “Jovan Jovanović - Zmaj”, “Aleksa Šantić”).

Tokom trajanja programa pogledali su aktuelnu izložbu “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”, uz pripremljeno specijalno vođenje kroz izložbu. Posebnost ovog događaja biće u mogućnosti da se učenici osnovnih škola takmiče u oblasti likovne umjetnosti na interaktivnom kvizu. Uz kustose muzeja Mladena Banjca i Samira Avdića i poznatog banjalučkog glumca Duška Mazalicu uz znanje i zabavu takmičili su se za vrijedne i zanimljive nagrade.

Projekat se realizuje u sklopu projekta “Dijalog za budućnost: Ka pravednijem društvu - Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH”.

Noć u muzeju

Projekat “Noć u muzeju” biće održan 4. aprila. Učenici će imati priliku da posjete muzej i prespavaju u njemu.

- To je projekat u okviru kojeg nam dolaze djeca koja nisu ranije posjećivala muzej da spavaju u njemu. “Noć u muzeju” je zabavna i zanimljiva i svi mogu nešto da nauče - objasnila je Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana