Proglašenje dobitnika nagrade “Skender Kulenović” u septembru

Danko Kuzmanović
Proglašenje dobitnika nagrade “Skender Kulenović” u septembru

Prijedor - Žiri 46. “Književnih susreta na Kozari” saopštio je na sjednici Organizacionog odbora u Prijedoru imena sedam pjesnika koji su ušli u uži izbor za Nagradu “Skender Kulenović”.

Ovogodišnji žiri radi u sastavu: predsjednik Branko Letić i članovi Ranko Popović i Đorđe Nešić.

Pjesnici koji su ušli u uži krug su Miroslav Aleksić za knjigu “Oskudno vreme”, a koji je za pjesmu iz ove knjige “Taj tren” dobio nagradu “Lenkin prsten”, Anđelko Anušić - “Živ si, kažeš” koji je nedavno dobio nagradu Udruženja književnika Republike Srpske, Blagoje Baković, dobitnik nagrade za ukupno djelo na srpskom jeziku “Milica Stojadinović Srpkinja”, a knjiga kojom konkuriše za nagradu “Skender Kulenović” je “Pomerač oblaka”, Mirjana Bulatović, koja je poslije Desanke Maksimović vodeća srpske pjesnikinja, je u užem krugu za nagradu za knjigu “Ako je nekom srce stalo”, Dragan Lakićević, dobitnik gotovo svih velikih pjesničkih nagrada, konkuriše knjigom “Pesme za jednog čitaoca”, Zdravko Miovčić, čija je knjiga “Škrinja i šapat” bila u užem izboru za ovu nagradu 2016. godine, ove godine konkuriše knjigom “Što je duša skupila” i Stevan Tontić, koji je dobitnik nagrada i u inostranstvu, knjigom pjesama “Hristova luda”.

O odluci za uži izbor ponešto je otkrio član žirija Ranko Popović.

- Ovih sedam kandidata iskristalisalo se među pedesetak knjiga, pri čemu je žiri imao pomoć i vodećih biblioteka od kojih su dobili izvod svih djela poezije koja su štampana na srpskom jeziku od oktobra 2016. zaključno sa 2017. godinom - rekao je  Popović.

Inače, najstarija i prestižna književna manifestacija na ovim prostorima, “Književni susreti na Kozari”, po 46. put će biti održana u septembru, a do tada bi žiri trebalo da odluči kome će pripasti Nagrada “Skender Kulenović” za 2017. godinu.

Bogat program 46. “Književnih susreta na Kozari” počeće 11. septembra, s tim da će centralni događaji, svečano otvaranje Susreta, Poetski čas na Mrakovici i Veče laureata biti održani 21. i 22. septembra, najavila je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i član Organizacionog odbora ove manifestacije.

Ove godine, “Književni susreti” će biti u znaku 80 godina od rođenja poznatog srpskog pjesnika Dragana Kolundžije, stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, 150 godina od rođenja Alekse Šantića i 80 godina od smrti Branislava Nušića. Novina od ove godine je pokretanje inicijative o izdavačkoj djelatnosti “Književnih susreta” sa tri edicije: “Ovjenčani”, “Tragovi” i “Svjedočenja”.

Gosti manifestacije

Učesnici ovogodišnje manifestacije, koja će doprinijeti njenoj veličini, su i poznata književna imena: prošlogodišnji laureat Milovan Danojlić, Matija Bećković, Dragan Kolundžija, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Anđelko Anušić, Vule Žurić, Tanja Stupar Trifunović, Dragana Kragulj i ovogodišnji slavodobitnik o kojem će žiri donijeti odluku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana