Проглашење добитника награде “Скендер Куленовић” у септембру

Данко Кузмановић
Проглашење добитника награде “Скендер Куленовић” у септембру

Приједор - Жири 46. “Књижевних сусрета на Козари” саопштио је на сједници Организационог одбора у Приједору имена седам пјесника који су ушли у ужи избор за Награду “Скендер Куленовић”.

Овогодишњи жири ради у саставу: предсједник Бранко Летић и чланови Ранко Поповић и Ђорђе Нешић.

Пјесници који су ушли у ужи круг су Мирослав Алексић за књигу “Оскудно време”, а који је за пјесму из ове књиге “Тај трен” добио награду “Ленкин прстен”, Анђелко Анушић - “Жив си, кажеш” који је недавно добио награду Удружења књижевника Републике Српске, Благоје Баковић, добитник награде за укупно дјело на српском језику “Милица Стојадиновић Српкиња”, а књига којом конкурише за награду “Скендер Куленовић” је “Померач облака”, Мирјана Булатовић, која је послије Десанке Максимовић водећа српске пјесникиња, је у ужем кругу за награду за књигу “Ако је неком срце стало”, Драган Лакићевић, добитник готово свих великих пјесничких награда, конкурише књигом “Песме за једног читаоца”, Здравко Миовчић, чија је књига “Шкриња и шапат” била у ужем избору за ову награду 2016. године, ове године конкурише књигом “Што је душа скупила” и Стеван Тонтић, који је добитник награда и у иностранству, књигом пјесама “Христова луда”.

О одлуци за ужи избор понешто је открио члан жирија Ранко Поповић.

- Ових седам кандидата искристалисало се међу педесетак књига, при чему је жири имао помоћ и водећих библиотека од којих су добили извод свих дјела поезије која су штампана на српском језику од октобра 2016. закључно са 2017. годином - рекао је  Поповић.

Иначе, најстарија и престижна књижевна манифестација на овим просторима, “Књижевни сусрети на Козари”, по 46. пут ће бити одржана у септембру, а до тада би жири требало да одлучи коме ће припасти Награда “Скендер Куленовић” за 2017. годину.

Богат програм 46. “Књижевних сусрета на Козари” почеће 11. септембра, с тим да ће централни догађаји, свечано отварање Сусрета, Поетски час на Мраковици и Вече лауреата бити одржани 21. и 22. септембра, најавила је Моња Касаловић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности и члан Организационог одбора ове манифестације.

Ове године, “Књижевни сусрети” ће бити у знаку 80 година од рођења познатог српског пјесника Драгана Колунџије, стотину година од завршетка Првог свјетског рата, 150 година од рођења Алексе Шантића и 80 година од смрти Бранислава Нушића. Новина од ове године је покретање иницијативе о издавачкој дјелатности “Књижевних сусрета” са три едиције: “Овјенчани”, “Трагови” и “Свједочења”.

Гости манифестације

Учесници овогодишње манифестације, која ће допринијети њеној величини, су и позната књижевна имена: прошлогодишњи лауреат Милован Данојлић, Матија Бећковић, Драган Колунџија, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Анђелко Анушић, Вуле Журић, Тања Ступар Трифуновић, Драгана Крагуљ и овогодишњи славодобитник о којем ће жири донијети одлуку

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана