Priznanje pjesniku Peri Zupcu

Milanka Mitrić
Priznanje pjesniku Peri Zupcu

Pale - Na manifestaciji “Dani Duška Trifunovića”, koja se održava na Palama, književnik Pero Zubac dobio je nagradu za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

Nakon što mu je uručeno ovo priznanje, Zubac je izrazio zadovoljstvo zato što je dobio baš ovu nagradu, koja je nazvana po njegovom prijatelju, sa kojim se družio četrnaest godina.

- Duško mi nije bio samo prijatelj nego brat. Poštovali smo se i do posljednjeg časa sam bio sa njim. Veliko mi je zadovoljstvo što sam dobitnik nagrade - rekao je Zubac.

Pero Zubac je sa drugim piscima učestvovao na književno-poetskoj večeri “Bukvalno tako”, održanoj u prostorijama Kulturnog centra Pale. Učesnici su bili: Mošo Odalović, Milica Bakrač, Zdravko Miovčić, Mirko Vuković i Ranko Mićanović.

Direktor Kulturnog centra Pale i organizator manifestacije Marko Sikima naveo je da se ovogodišnja manifestacija održava 12. put, u čast ovom velikom srpskom pjesniku.

- Ovom manifestacijom okupljamo prijatelje, kolege, pjesnike i poštovaoce neprolaznog stvaralaštva Duška Trifunovića. Prvog dana predviđeno je književno-muzičko veče za odrasle, a drugi dan je posvećen dječjoj poeziji - kazao je Sikima.

Prema riječima pjesnika Moše Odalovića, Trifunović je u svemu što je radio koristio stvaralački temperament i dar, te je bila privilegija poznavati ga i biti njegov prijatelj.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je Trifunović pjesnik koga se svi rado sjećaju, pogotovo jugonostalgičari. On je  naveo i to da je privilegija i zadovoljstvo što će publika na Palama imati priliku da uživa u četiri dana ove manifestacije posvećene Dušku Trifunoviću.

Uvod u ovu poetsku smotru “Bukvalno tako” bilo je otvaranje izložbe slika Borka Močevića u galeriji Kulturnog centra.

Drugog dana ovogodišnjeg skupa održan je pjesnički dan za djecu, u kojem su učestvovali Pero Zubac, Mošo Odalović, Mirko Vuković i Slobodan Stanišić. Istog dana su proglašeni pobjednici konkursa o temi “Biće bolje”.

Publika na Palama će imati priliku da večeras pogleda monodramu “Ima neka tajna veza”, u izvođenju Milana Dimića.

Manifestacija “Dani Duška Trifunovića”, koja traje do sutra, biće zatvorena koncertom i predavanjem na temu “Tužne pjesme”.

Nagrade

Priznanje “Duško Trifunović” dodjeljuje se svake druge godine. Među dobitnicima ove nagrade su: Đorđo Sladoje, Sara Vićentijević, Rajko Petrov Nogo, Milica Bakrač i Miloš Kovačević. Pjesnik Tode Nikoletić je 2016. godine nagrađen priznanjem za doprinos organizovanju ove kulturne manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana