Приоритет Музеја Стара Херцеговина проширење поставки и адаптација просторија

Радмила Ђевић
Приоритет Музеја Стара Херцеговина проширење поставки и адаптација просторија

Фоча - Обогаћивање музејских поставки, адаптација изложбених простора и представљање нових самосталних и гостујућих изложби познатих аутора међу најважнијим су активностима које запослени у Музеју "Стара Херцеговина" у Фочи планирају да реализују током ове године.

Упркос тешким условима, ова респектабилна установа културе, иза које је више од шест деценија преданог рада, најбољи је чувар и репрезент богатог културно-историјског насљеђа фочанског краја, који из године у годину привлачи све више заинтересованих. Фочански музеј, који је основан 1956. године, лани је угостио бројне изложбе домаћих и аутора из региона, наставио партнерства са музејима и музејским професионалцима широм Српске и Србије, амбасадама, Међурелигијским вијећем БиХ, цивилним друштвом, локалном заједницом, високошколским установама, школама и са младима. Поред сталних, лани су
припремили и публици представили нову поставку "Фоча у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995", која кроз 19 паноа, оригиналне предмете и кратки меморијални филм предочава чињенице о протеклом рату у БиХ.

Са истим ентузијазмом улазе и у ову годину, стављајући акценат на популаризацију и представљање сталних поставки, угошћавање нових изложби, као и на проналажење, заштиту и презентовање трагова културне прошлости и историје, истиче директорка Сњежана Кунарац.

- План нам је да у овој години организујемо изложбу слика у сарадњи са овдашњим Удружењем ликовних умјетника "Тон" и сликаром Драгом Ивановићем, који је поријеклом из Фоче. Кроз добру постојећу сарадњу са Музејом рудничко-таковског краја из Горњег Милановца планирамо да реализујемо изложбу
"Ђенерал Божидар Терзић", њихову оригиналну поставку, а са овом установом организоваћемо и предавање о Обреновићима. Услиједиће изложба слика Лекса Томашевића, првог школованог сликара из Фоче, чија дјела имају третман националног блага и налазе се у Умјетничкој галерији БиХ - навела је Кунарчева.

Међу задацима је и модернизација и проширење постојећих поставки, али и изложбених простора.

- У плану је проширење постојеће поставке о доктору Ристу Јеремићу, првом академику из Фоче. Тренутно је представљена богата биографија овог великана и дио његових преписки, а ове године ставићемо акценат на спортске, културне, друштвене организације у чијем је оснивању учествовао. С обзиром на то да располажемо богатим музејским фондом, који треба посебно чувати и његовати, неопходна је набавка адекватних витрина и расвјете, а планирамо и адаптирати просторију у којој је стална музејска поставка повезана са фочанским периодом НОБ-а - рекла је Кунарац.

Посјета

На годишњем нивоу кроз Музеј "Стара Херцеговина" прође више од 3.000 посјетилаца. Највише посјета биљежи се током туристичке сезоне, од маја до октобра, када и највише странаца похрли да се упозна са богатом историјом и знаменитостима Фоче.
- Све више је посјетилаца из свих земаља бивше Југославије, али и из Канаде, Словеније, Енглеске… Највеће интересовање влада за нашу етнографску поставку, али и за поставку "Фочански период НОБ-а" - истакла је Сњежана Кунарац.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана