Приказан филм У плаветнило

Срна
Приказан филм У плаветнило

Мокра Гора - У оквиру такмичарског програма Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф", вечерас је у биоскопу "Проклета авлија" на Мећавнику приказан филм "У плаветнило", чији је аутор Антонета Аламат Кусијановић из Хрватске.

Краткометражни филм "У плаветнило" је напета прича о одрастању која се одиграва на каменитим литицама острва на Јадрану. Филм говори о хрватској породици која је бачена на острво и открива прикривено насиље међу родитељима, љубавницима и њиховом дјецом.

"То је филм који смо снимали у Дубровнику и већ је приказиван на бројним европским фестивалима. Сценарио сам писала двије године, а разрађивала сам га у Колумбији док сам студирала", рекла је Кусијановићева.

Филм је добио похвалу жирија на 67. Међународном филмском фестивалу у Берлину, награду Омладинског жирија на 63. Филмском фестивалу у Оберхаузену, награду "Срце Сарајева", а номинован је и за студентског "Оскара".

Кусијановићева је навела да је Мећавник невјероватно мјесто и да међу учесницима влада атмосфера блискости.

"Овдје су сви веома повезани, публика гледа филмове и прича о фестивалу, а све ово је као филм о филму", нагласила је Кусијановићева.

Гост фестивала, историчар умјетности Маријана Филиповић из Београда, рекла је да на "Кустендорф" долази низ година.

"Ово је главни културни догађај на овим просторима. Драго ми је што се велики број људи из целог света нађе на једном месту и размењује идеје и што је ту заступљен концепт уметничке борбе против комерцијалних ствари", додала је Филиповићева.

Она је истакла да ју је "Кустендорф" инспирисао да направи један краћи филм и да је омогућио да учи и истражи своја интересовања у сфери филма.

"Овде имамо прилику да разговарамо са режисерима, да нам пренесу своја искуства и да нас охрабре", рекла је Филиповићева.

Она је нагласила да су у такмичарском програму фестивала филмови који имају специфичну поетику, те да је ријеч о одабраним филмовима.

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" отворен је синоћ и трајаће до недјеље, 21. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана