Prijedorska galerija dobija ime Sretena Stojanovića

 Prijedorska galerija dobija ime Sretena Stojanovića 02.02.2018 15:53 | Snežana Tasić

Prijedor – "Galerija '96" u Prijedoru ponijeće ime Sreten Stojanović odajući počast najvećem srpskom vajaru koji je rođen u ovom gradu.

- Do 2. marta za kada je najavljena sljedeća izložba galerija će promijeniti ime i zvaće se "Sreten Stojanović" po  jednom od najznačajnijih Prijedorčanina - rekao je direktor Galerije Tihomir Ilijašević.

Prvu izložbu organizovali su u decembru 2001. godine, a otvaranje postavke djela profesora iz Novog Sada Slobodana Kneževića Abija, čiji  je profesor bio Sreten Stojanović najavljeno je upravo za 2. mart.

- U Prijedoru nema konkurencije kada je u pitanju ime za umjetničku galeriji, mi imamo jednog jedinog  i to je Sreten Stojanović. To se jednostavno moralo dogoditi. U ovom gradu sada postoji jedna ulica sa njegovim imenom i to sa deset kućnih brojeva, a to je možda najveći čovjek koji je hodao  ovim gradom - kaže Ilijašević.

Najavio je da će u Galeriji od 6. aprila izlagati Milenko Jeremić, istaknuti scenograf koji ove godine obilježava pet decenija umjetničkog rada.

- Riječ je o autoru koji je radio scenu za sve najznačajnije filmove i serije, sarađivao je i sa Emirom Kusturicom. U Prijedoru je radio na filmu "Doktor Mladen" i dobitnik je brojnih nagrada. To je razlog više da on ovdje obilježi 50 godina karijere - smatra Ilijašević.

Najavio je da će 11. maja u Galeriji biti otvorena izložba djela čiji je autor Dobri Stojanović, od 15. juna Milan Pantelić.

- Festival crteža i muzike počeće 6. jula i ove godine je tema zgrafito, to je tehnika koja do sada nije viđena ovdje i koja se radi u malteru i reljefu i bojom. Nastavljamo saradnju sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, a gostovaće profesori i studenti - kazao je Ilijašević.

Pred publikom će se naći i crteži malih formata, a ovu izložbu organizovaće u saradnji sa Muzejom Kozare. Planirana je i izložba radova profesorice Ivanke Živković.

Do kraja godine u Galeriji će ugostiti i Milana Staševića i profesora Slobodana Kajteza, koji je prošle godine bio mentor učesnicima Festivala crteža i muzike.

U programu će biti izložbe afirmisanih, ali i mladih umjetnika različitih likovnih pristupa, poetika i tehnika. Gosti Galerije biće grafičari, slikari, autori performansa, ali neće izostati ni muzički i književni sadržaji.

Ilijašević ističe da su imali brojne posjetioce tokom 2017. godine.

- Imali smo na 11 prošlogodišnjih izložbi  po tridesetak posjetilaca dnevno uz festival, književne promocije i koncerte - prisjetio se Ilijašević.

Stvaralac i pedagog

Sreten Stojanović (Prijedor, 2. februar 1898 - Beograd, 29. oktobar 1960) je bio srpski akademski vajar, crtač, akvarelista, teoretičar, likovni kritičar i pedagog. Bio je jedan od prvih profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Takođe, bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), izabran je 1950. godine za dopisnog, a od 1959. godine za redovnog člana.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica