Predstavljena nova knjiga Save Štrpca

Srna
Predstavljena nova knjiga Save Štrpca

Beograd - Nova knjiga priča Save Štrpca "Bikini godine”, predstavljena je danas u Kući Đure Jakšića u beogradskoj Skadarliji.

Knjiga je nastavak prethodne zbirke priča "Zvjezdan”, pa nosi i podnaslov "Zvjezdan 2”, a sadrži pet novih priča iz Štrpčevog sudačkog, ratnog i poratnog perioda.

"Mi nemamo zavičaj i preko ovih stvarnih likova, koji nisu obični ljudi, naseljavam virtuelno Krajinu, jer ako dođe do povratka, ako ne moje generacije, onda neke druge, kući je povratak mnogo lakši ako vas neko čeka, a moje Srbe će kad-tad dočekati moji junaci”, rekao je Štrbac.

Ukazujući kako zavičajne knjige interesuju samo ljude iz tog konkretnog mjesta, Štrbac je istakao da je on želio da ljude na zabavniji način upozna o svom zavičaju, te da, zaista, njegove priče izazivaju interesovanje kod svih – "i Crnogoraca i Srba s Kosova i Rusa i ljudi iz svih krajeva”, jer se prepoznaju u njima.

"Kroz priče sam istraživao i šta se dešava sa ljudima u različitim okolnostima. Različite okolnosti čine od čovjeka heroja, kukavicu, junaka, preljubnika, ubicu… Niko ne zna šta u nama čuči, dok ne dođemo u okolnosti, koje će pokazati ko smo i šta smo”, rekao je Štrbac.

Prema riječima pisca i novinara Srboljuba Zorice, Štrpčeve priče čitaoca "ponesu, tiho nose i uzburkaju, tako da im ne može odoljeti, nego ih mora pročitati u jednom dahu”.

Recenzent Dobrašin Jelić istakao je da autor u svojim pričama "otima od zaborava ono što valja da ne ostane u tami”, te da, iako sudija, ne sudi svojim likovima, nego slika ponašanje pojedinaca, odnose među ljudima i "daje natuknicu o dušama svojih likova”.

Knjiga "Bikini godine” biće predstavljena u Novom Sadu 1. juna u Gradskoj biblioteci, a u Banjaluci, 18. juna, u Kulturnom centru Banski dvor.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana