Представљена књига Емира Кустурице Шта ми ово треба

Срна
Представљена књига Емира Кустурице Шта ми ово треба

Бањалука - Књига "Шта ми ово треба" познатог српског режисера и аутора Емира Кустурице представљена је вечерас у Вијећници бањалучког Банског двора, а аутор је поручио да технологија сваки дан напредује, али да књиге остају.

"Како год се окрене и петпарачке и озбиљне књиге се нађу једном мјесту, а људи их купују и читају. Мислим да је то неизоставан дио духовне хигијене и очувања интиме без које човјек не може да живи. Забринутост над онима који не читају јесте забринутост на њиховој неспособности да буду сами са својим идејама и лутају са тим сликама које књиге производе. Сви читају, неко Агату Кристи неко Матију Бећковића", рекао је новинарима Кустурица уочи промоције.


Он је открио да у његовој књизи, објављеној у издању издавачке куће "Вукотић медија", и животу има нечега донкихотовског, као и у схватању идеје о животу које не може да буде без минималне дозе идеализма и формалног пројектовања будућности.

"На несрећу, многи посрну насред пута, не као Дон Кихот који се тек на крају живота питао шта ми је ово требало, а послије тога је оболио и умро. Ја сам се питао - Шта ми ово треба и велика је разлика те сложенице која се ставља у прошло вријеме и у ово садашње у коме је то у ствари израз егзистенцијалног стања гдје се не одговара на то питање, већ постави та теза и живи с њом", рекао је Кустурица.

Он је навео да и даље пише о руском књижевнику Фјодору Достојевском, наводећи да ће то бити књига која говори о модерним дилемама и како је, управо, актуелна та идеја "Злочина и казне", односно "Идиота".

Познати српски књижевник Матија Бећковић рекао је да му је част што је овим поводом у Бањалуци.

"Било би јасније да је Емир Кустурица књигу жШта ми ово требаж насловио са жШта ми је оно требалож. Онда бисмо знали на шта је мислио. Тако да, мало му је што режира, пјева, свира, савјетује предсједнике, пројектује и подиже градове. Он још и пише... А ја сам само писао и он је ударио на то моје посљедње уточиште", рекао је Бећковић.

На промоцији ове књиге, у којој је заступљено "све" - од емоција, судбина, драме, личности, идеја, ставова и полемике, осим аутора, говорили су и књижевник Ранко Рисојевић и издавач Манојло Вукотић.

Промоцији Кустуричине књиге присуствовао је предсједник Републике Српске и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, бројни министри у Влади Српске и званице из јавног, политичког, друштвеног и културног живота Бањалуке и Српске.

Улаз на промоцију био је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана