Представљен роман “Седми дан” Горана Врачара

Срна
Представљен роман “Седми дан” Горана Врачара

Источно Сарајево - Роман “Седми дан” аутора Горана Врачара, који из психолошког угла покушава да сагледа компликоване односе између мушкарца и жене, представљен је вечерас у Источном Сарајеву.

Врачар је новинарима уочи промоције рекао да се, иако о психологији не зна пуно, у роману покушао бавити размишљањима мушкарца и жене, што је веома компликовано јер је “женска ћуд веома комплексна”.

“Покушао сам некако да завирим у главу мушкарца и жене и да дам њихову оцјену исте ситуације из два различита угла, гдје увијек када причам о себи, ја нисам крив, а када жена прича о себи, није ни она крива”, нагласио је Врачар.

Према његовим ријечима, много људи данас живи на начин који је покушао да опише у роману, али то покушавају сакрити, тако што у јавности испољавају срећу и задовољство, док је иза затворених врата ситуација потпуно другачија.

Рецензент романа професор књижевности Саша Кнежевић истакао је да је ријеч о роману писца који је већ дуже вријеме заступљен у српској литератури.

“Горан Врачар је као пјесник дошао до једног нивоа гдје је и сам осјето да треба да покуша нешто ново и у тој позицији је било разних рјешења и он се одлучио да крене у прозу која је заправо једна врста лирске исповијести. То је мудар прелаз са онога што је до сада писао на оно што он покушава да пише и што ће вјероватно писати у будућности”, указао је Кнежевић.

Слађана Братић из Матичне библиотеке Источно Ново Сарајево изразила је задовољаство што је ова установа издала још једну књигу Врачара, а посебно што је ријеч о домаћем књижевнику. Братићева је истакла да је роман “Седми дан” потпуно савреман јер говори о актуелној друштвеној теми - разводу, док је истовремено очишћен од свега онога што је везано за рат и поратна дешавања, о чему је Врачар у прошлости много писао. Овај психолошки роман је хармонично трогласје у виду исповијести троје људи – приповједача и главних протагониста, брачног пара, Ненада и Јелене. Радња паралелно прати животе брачних другова изгубљених на пола пута, остављених на раскрсници живота. Роман “Седми дан” је прича о свакодневици, прича о томе шта остаје кад љубави нестане, када на мјесто страсти засједне рутина. Горан Врачар је рођен 1964. у Сарајеву гдје је и започео каријеру књижевника. До сада је објавио шест књига поезије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана