Представљен кињжевни портрет Исидоре Секулић

Срна
Представљен кињжевни портрет Исидоре Секулић

Приједор - У Градској читаоници у Приједору вечерас је представљен књижевни портрет Исидоре Секулић, првог женског српског академика, поводом 60 година од њене смрти.

О Исидори Секулић говорила је књижевник и есејиста Лаура Барна, која се њеним радом бави од 2004. године и која је аутор књиге о Исидори Секулић “Моја посљедња главобоља”.

“Исидора је била једна од најзначајнијих књижевника и било који дио свијета био би поносан да је у својим редовима имао једног таквог аутора”, изјавила је Барна.

Она је додала да је за Исидору важило то да је предњачила у књижевном раду тога времена и да су јој многи замјерали начин на који је писала, а да је истовремено била једна од најумнијих Српкиња 20. вијека.

Вечерас је приказан и филм “Исидора” који је Барна снимила у Кући краља Петра у Београду, када је први пут организовала изложбе предмета из њене оставштине из Универзитетске библиотеке, које је Исидора након своје смрти оставила тестаментом.

Књижевница Исидора Секулић је за живота стекла уважење као најобразованија и најумнија Српкиња свога времена, говорила више језика, а била је и познавалац више култура и подручја умјетничког изражавања.

Исидора Секулић је као писац, преводилац и тумач књижевних дјела понирала у саму суштину српског народног говора и његовог умјетничког израза, сматрајући говор и језик културном смотром народа.

Писала је о Бранку Радичевићу, Ђури Јакшићу, Лази Костићу, Петру Кочићу, Милану Ракићу, Вељку Петровићу, Иви Андрићу, Момчилу Настасијевићу и другима.

Пензионисана је 1931. године, за дописног члана Српске краљевске академије изабрана је 16. фебруара 1939. године, а за редовног члана Српске академије наука 14. новембра 1950. године, као прва жена академик.

Умрла је 5. априла 1958. године у Београду, а на Топчидеру јој је подигнут споменик 2015. године.

Вече посећено Исидори Секулић организовала је Народна библиотека “Ћирило и Методије”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана