Празник поезије уз Змајеве стихове

Александра Глишић
Празник поезије уз Змајеве стихове

Источно Сарајево - Међународни фестивал поезије за дјецу и младе окупио је у Источном Сарајеву пјеснике различитих генерација.

Ова јединствена књижевна манифестација за дјецу на простору Републике Српске ове године одржава се под слоганом „Ала је леп овај свет - Ј. Ј. Змај“.

Манифестација је свечано отворена у уторак увече, а у препуној сали Културног центра Источно Сарајево у програму су учествовали неки од награђених учесника прошлогодишњег конкурса.

Наступили су Ања Спасић, Лука Стојковић, Катарина Цацановић, Горана Ђокић, Марија Петровић и Ивана Миличевић.

Неки од награђених аутора овогодишњег конкурса Марко Кошарац, Ања Голијанин, Алекса Спасић, Анастасија Сладоје, Тошић Андреа и Маја Голијанин и Евита Бојковац читали су награђене и похваљене пјесме.

У програму је наступио и добитник плакете „Радославница“ за најбољег младог пјесника у категорији до 30 година Борис Ђорем из Источног Сарајева.

Програм „Пјесме награђених“ увеличао је и наступ пјесника за дјецу Даре Секулић, Тоде Николетића, Јове Чулића, Мирка Вуковића, Боре Капетановића, Недељка Зеленовића, Виолете Јовић и кантаутора Бранимира Росића. Одржана је и промоција нове књиге Мирка Вуковића „Свечева грожђица бебећег лица“ у Омладинском православном центру Источно Ново Сарајево.

Фестивалским програмом обухваћена је и радионица поезије „Ђулићи“ књижевнице Даре Секулић, посвећена најзначајнијој Змајевој збирци пјесама и представљење интерактивне мултимедијалне публикације „Песме за децу Ј. Ј. Змај“, за које је задужена Александра Митрић-Штифанић.

У оквиру издавачке дјелатности фестивала планирано је објављивање аудио-књиге награђених младих пјесника конкурса 15. и 16. фестивала поезије под називом „Свијет дјетињства“.

Признања

За најбоље пјесме у првој категорији од првог до четвртог разреда основне школе прву награду добила је Марија Стевановић из ОШ „Милић Ракић Мирко“ из Прокупља (Србија). У другој категорији (ученици од петог до деветог разреда) прва награда припала је Наташи Попивода из ОШ „Орјенски батаљон“ Бијела (Црна Гора).

Прва награда у категорији средња школа отишла је у руке Шејле Алајбеговић из Мјешовите средње школе „Сребреник“ из Сребреника (ФБиХ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана