Praznik muzike na Mećavniku

Tanjug
Praznik muzike na Mećavniku

Mokra Gora - Šesti Festival ruske klasične muzike “Boljšoj”, na kojem učestvuju mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, svečano je otvoren na Mećavniku.

Prisutnima se obratio reditelj Emir Kusturica, koji je izrazio zadovoljstvo zbog postojanja i održavanja jednog ovakvog festivala.

- Ima li igdje na svijetu mjesto skriveno kao što je Mećavnik da se sa klavirom poigrava majstor kao što je Denis Macujev? Nema. Ima li mjesta gdje su veliki Gasprom i mali Mećavnik uspjeli da nađu zajednički jezik? Ja mislim da nema - rekao je proslavljeni režiser, uz zahvalnost svima koji su od početka učestvovali u organizovanju “Boljšoj” festivala.

Član Upravnog odbora “Gasprom njefta” Aleksandar Dibalj je rekao da je taj festival drugačiji od ostalih ovakvih i sličnih manifestacija po tome što je vjerovatno jedini festival klasične muzike koji se održava na selu.

- I ne samo to, ovaj festival se održava u jednom svijetu koji je u potpunosti osmislio Emir Kusturica - dodao je Dibalj.

U okviru festivala, koji će trajati do 17. jula, mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

O najboljima će odlučiti žiri koji čine predsjednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Na otvaranju festivala, koji ove godine prvi put traje četiri dana, nastupio je baletski prvak Konstantin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

Nakon svečane ceremonije otvaranja festivala, uslijedio je koncert proslavljenog violiniste Nemanje Radulovića sa njegovim ansamblom “Dabl Sens”.

Drugog festivalskog dana gosti večernjeg programa bili su američki gitarista Geri Lukas, koji je svojim muziciranjem oživio nijemu filmsku komediju “Šahovska groznica” reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, kao i sopran Elena Ustaeva, violončelista Dragan Đorđević Suzuki i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Večeras, treće festivalske večeri, na festivalu će nastupiti jedan od trenutno najboljih pijanista svijeta, Denis Macujev. Macujev će izvesti kompozicije Sergeja Rahmanjinova i Džordža Geršvina. Na zatvaranju festivala nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović.

Rahlin će svirati sa sekstetom oformljenim specijalno za festival “Boljšoj”, koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević. Poslije nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izvešće “Muzičke ilustracije” Sviridova i “Koncert za violinu i orkestar u Ce-molu” Johanesa Bramsa.

Na kraju festivala svi gosti, učesnici i posjetioci Mećavnika moći će da se opuste uz nastup “Vlatko Stefanovski trija”.

Ideja

Ključna ideja festivala je podrška talentovanim mladim ljudima iz muzičkih škola i akademija širom Srbije, Republike Srpske i Rusije. Na taj način se omogućava razmjena iskustava i stvaranje muzičkih veza. Festival obuhvata takmičarski i kulturni program, u kojem mladi umjetnici izvode klasične i savremene komade ruskih i srpskih kompozitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana