Празник музике на Мећавнику

Танјуг
Празник музике на Мећавнику

Мокра Гора - Шести Фестивал руске класичне музике “Бољшој”, на којем учествују млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије, свечано је отворен на Мећавнику.

Присутнима се обратио редитељ Емир Кустурица, који је изразио задовољство због постојања и одржавања једног оваквог фестивала.

- Има ли игдје на свијету мјесто скривено као што је Мећавник да се са клавиром поиграва мајстор као што је Денис Мацујев? Нема. Има ли мјеста гдје су велики Гаспром и мали Мећавник успјели да нађу заједнички језик? Ја мислим да нема - рекао је прослављени режисер, уз захвалност свима који су од почетка учествовали у организовању “Бољшој” фестивала.

Члан Управног одбора “Гаспром њефта” Александар Дибаљ је рекао да је тај фестивал другачији од осталих оваквих и сличних манифестација по томе што је вјероватно једини фестивал класичне музике који се одржава на селу.

- И не само то, овај фестивал се одржава у једном свијету који је у потпуности осмислио Емир Кустурица - додао је Дибаљ.

У оквиру фестивала, који ће трајати до 17. јула, млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије такмичиће се за златну, сребрну и бронзану матрјошку у двије старосне категорије - од 13 до 17 година и од 18 до 25 година.

О најбољима ће одлучити жири који чине предсједник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

На отварању фестивала, који ове године први пут траје четири дана, наступио је балетски првак Константин Костјуков уз пратњу првака Јовице Бегојева и солиста Милоша Маријана и Татјане Татић.

Након свечане церемоније отварања фестивала, услиједио је концерт прослављеног виолинисте Немање Радуловића са његовим ансамблом “Дабл Сенс”.

Другог фестивалског дана гости вечерњег програма били су амерички гитариста Гери Лукас, који је својим музицирањем оживио нијему филмску комедију “Шаховска грозница” редитеља Всеволда Пудовкина из 1925. године, као и сопран Елена Устаева, виолончелиста Драган Ђорђевић Сузуки и Велики оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Вечерас, треће фестивалске вечери, на фестивалу ће наступити један од тренутно најбољих пијаниста свијета, Денис Мацујев. Мацујев ће извести композиције Сергеја Рахмањинова и Џорџа Гершвина. На затварању фестивала наступиће виолинисти Јулијан Рахлин и Роман Симовић.

Рахлин ће свирати са секстетом оформљеним специјално за фестивал “Бољшој”, који чине Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић. Послије наступа у оквиру секстета, Роман Симовић, један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, извешће “Музичке илустрације” Свиридова и “Концерт за виолину и оркестар у Це-молу” Јоханеса Брамса.

На крају фестивала сви гости, учесници и посјетиоци Мећавника моћи ће да се опусте уз наступ “Влатко Стефановски трија”.

Идеја

Кључна идеја фестивала је подршка талентованим младим људима из музичких школа и академија широм Србије, Републике Српске и Русије. На тај начин се омогућава размјена искустава и стварање музичких веза. Фестивал обухвата такмичарски и културни програм, у којем млади умјетници изводе класичне и савремене комаде руских и српских композитора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана