Praznik knjige - pred više stotina Hercegovaca predstavljene „Priče iz RatoMira“

Srna
Praznik knjige - pred više stotina Hercegovaca predstavljene „Priče iz RatoMira“

Trebinje - Na platou ispred Narodne biblioteke u Trebinju večeras je pred više stotina građana predstavljena knjiga "Priče iz RatoMira", prvijenac novinara Ratomira Mijanovića.

Ne pamti se da je u Trebinju jedna promocija knjige izazvala ovoliku pažnju Trebinjaca, ali i brojnih Hercegovaca iz svih susjednih opština, koji su došli da, po prvi put poslije rata, prisustvuju predstavljanju 23 istinite ratne priče.


Sudbine običnih ljudi ispričane kroz ovu knjigu, koji su se do juče družili, igrali bilijar i prilazili djevojkama, a već sutra bili na prvim borbenim linijama fronta, izazvala je posebne emocije kod svih prisustnih, koji su u više navrata gromoglasnim aplauzom pozdravili autora i njegove goste.

Akteri priča su tokom devedesetih bili u prvim borbenim redovima, a večeras su se kroz pisanu riječ prisjetili vremena koje se ne smije zaboraviti i ponoviti, jer mir, kako je rekao Mijanović, nema alternativu.

"Drago mi je što sam u jednom lijepom ambijentu i među dragim ljudima premijerno predstavio svoj prvijenac. Najmilije mi je što su večeras sa mnom bili heroji mojih priča, koji su se, kada je bilo najteže, izborili za Republiku Srpsku", dodao je Mijanović.

On je rekao da knjiga počinje pričom o prvom danu rata na području Hercegovine - 1. oktobar 1991. godine, a posvećena je jednom njegovom drugu koji je poginuo na dubrovačkom ratištu, dok se kroz posljednju priču oprašta od svog prijatelja Nikole Bajčetića, koji je bio jedan od posljednjih žrtava rata u Žegulji.

"Mislim da su svi ti koji su položili život za našu slobodu danas na nebeskoj straži, odakle nas večeras gledaju i osmjehuju se. Znam da im je drago zbog ove promocije", dodao je Mijanović.

Jedan od aktera priča iz knjige "Priče iz RatoMira" Aleksandar Sarić istakao je da je ova knjiga večeras okupila pripadnike iz svake ratne jedinice Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

"Svi smo večeras zajedno, kao što smo to bili i u vremenu kada se stvarala i branila Republika Srpska", rekao je Sarić.

On je Mijanoviću ispričao dvije priče, koje su završile u knjizi - o tome kako je neprijateljskom vojniku, inače svom školskom drugu, dao krv da bi mu spasio život i o tome kako su se na liniji razdvajanja sastale sve tri vojske.

"Tu su bili Hrvati, muslimani i Srbi. Donijeli smo dvije transportne torbe duvana da bismo izvukli roditelje mog saborca koji je tada bio sa mnom u jedinici", ispričao je Sarić.

Mijanovićev ratni saborac Miodrag Ljumo Hrnjez rekao je da Mijanović uvijek priča o miru i ljubavi, što je istakao i u svojoj prvoj knjizi.

"Ovo je jedan dvorac koji je satkan od 23 odaje, koje zrače ljubavlju, toplinom, energijom, iskrenošću, na čemu i počiva ova knjiga. Svaka priča u ovoj knjizi je nastala u suzama, ali u suzama koje oplemenjuju i autora i čitaoca", naveo je Hrnjez.

Govoreći o večerašnjoj promociji, direktor Narodne biblioteke Milosava Supić Vuković istakla je da joj je drago što je Mijanovićeva knjiga prva promocija koju je ova ustanova priredila od kada je ona preuzela dužnost direktora.

"Drago mi je što je to moj kolega novinar. Potrudićemo se da bude više ovakvih promocija, o kojima će, sad sam sigurna, pričati cijela Hercegovina, jer ovako književno veče se ne pamti u našem kraju", istakla je Supićeva.

Okupljene je pozdravio i potpredsjednik Skupštine grada Bojan Šapurić.

Ova promocija, zamišljena kao književno-poetsko-muzičko veče, opravdala je sva očekivanja publike, koja je nakon promocije pokupovala preostale primjerke knjige, od kojih je sav prihod namijenjen djeci sa posebnim potrebama.

Najavljeno je i drugo izdanje ove knjige.

U promociji su učestvovali učenici Gimnazije "Jovan Dučić" i lokalna rok-grupa "Krugovi u živi", koji su izveli pjesme grupe "EKV", simbola devedesetih godina.

Publika je imala priliku i da čuje dvije radio drame, u kojoj je jedna od uloga povjerena Mijanovićevom sinu Balši.

Nakon Trebinja, Mijanović planira da priredi promocije knjige u svim opštinama istočne Hercegovine, Višegradu, Banjaluci, Beogradu.

Izdavač knjige su Književna zajednica "Jovan Dučić" Trebinje i "Svet knjige" Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana