“Pokondirena tikva” ponovo u Prijedoru

Snežana Tasić
“Pokondirena tikva” ponovo u Prijedoru

Prijedor - “Jedanput zasvagda, ja neću da si mi takva kao što si dosada bila. Kakve su ti te ruke, kakav ti je obraz ispucan i izgrđen, kanda si od najgore paorske familije. Opet ti kažem, devojko, ja hoću nobles u mojoj kući.”

 

Ovo je početak komedije Jovana Sterije Popovića “Pokondirena tikva”, kojeg svi koji su ikada došli u dodir sa njegovim djelima pamte, pogotovo ako je djelo pretočeno u pozorišnu predstavu i prikazano na sceni. To se desilo i u Prijedoru. Komedija “Pokondirena tikva” u režiji Lilijane Ivanović premijerno je prikazana u Pozorištu Prijedor na opšte oduševljenje publike. “Pokondirena tikva” našla se ponovo na repertoaru Pozorišta Prijedor nakon 25 godina. Treća je premijera u 66. pozorišnoj sezoni ovog pozorišta, ali i treća predstava koju je režirala Lilijana Ivanović.

Iznoseći prve utiske nakon premijere jednog od najdražih pozorišnih komada na našim prostorima, Ivanovićeva je istakla da je rad na predstavi bio zanimljiv te da će i ovaj put otići iz Prijedora s lijepim utiscima i sa željom da se vrati.

 - Dugo nisam radila Steriju, pa je bilo inspirativno i meni i glumcima. Njima se dopada moj način rada koji je netipičan. Prije dvije godine sam bila na specijalizaciji u teatru “Pikolo” u Milanu i od njih naučila drugačiju vrstu rada nego što se u našim pozorištima radi. To je njima jako interesantno, tako da su me pažljivo slušali i pažljivo slijedili - rekla je Ivanovićeva.

Ona je dodala da je aplauz publike zadovoljavajući, tako da se nada da se predstava dopala Prijedorčanima i da vjeruje da ovo, njeno drugo gostovanje u Prijedoru neće biti i posljednje.

Ulogu Feme odigrala je glumica Mirela Predojević koja je istakla aktuelnost i svevremenost Sterijinog teksta i danas, iako je star 180 godina, te da pokondirenih i danas ima mnogo i prepoznaju se zahvaljujući i ovom klasiku.

- Publika je zaista lijepo reagovala, tako da je to jedna povratna informacija koju glumac osjeti i to mu je pokazatelj da je dobro uradio, ne samo ja, nego je tu cijela ekipa s rediteljkom - kazala je Predojevićeva.

Evicu je na sceni utjelovila glumica Nataša Ostojić kojoj je ovo prvi rad u prijedorskom teatru.

- Ovdje je ekipa toliko predivna, ovo je moj prvi rad u Pozorištu Prijedor, gdje su mi kolege toliko pomogle i toliko su bile divne prema meni da je moje bilo samo da se igram i da uživam u tome što oni rade i da reagujem - rekla je Ostojićeva.

U predstavi igraju i Dean Batoz, Siniša Vučićević, Srđan Kneginjić, Jelena Seksen i Zorica Jojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana