“Покондирена тиква” поново у Приједору

Снежана Тасић
“Покондирена тиква” поново у Приједору

Приједор - “Једанпут засвагда, ја нећу да си ми таква као што си досада била. Какве су ти те руке, какав ти је образ испуцан и изгрђен, канда си од најгоре паорске фамилије. Опет ти кажем, девојко, ја хоћу ноблес у мојој кући.”

 

Ово је почетак комедије Јована Стерије Поповића “Покондирена тиква”, којег сви који су икада дошли у додир са његовим дјелима памте, поготово ако је дјело преточено у позоришну представу и приказано на сцени. То се десило и у Приједору. Комедија “Покондирена тиква” у режији Лилијане Ивановић премијерно је приказана у Позоришту Приједор на опште одушевљење публике. “Покондирена тиква” нашла се поново на репертоару Позоришта Приједор након 25 година. Трећа је премијера у 66. позоришној сезони овог позоришта, али и трећа представа коју је режирала Лилијана Ивановић.

Износећи прве утиске након премијере једног од најдражих позоришних комада на нашим просторима, Ивановићева је истакла да је рад на представи био занимљив те да ће и овај пут отићи из Приједора с лијепим утисцима и са жељом да се врати.

 - Дуго нисам радила Стерију, па је било инспиративно и мени и глумцима. Њима се допада мој начин рада који је нетипичан. Прије двије године сам била на специјализацији у театру “Пиколо” у Милану и од њих научила другачију врсту рада него што се у нашим позориштима ради. То је њима јако интересантно, тако да су ме пажљиво слушали и пажљиво слиједили - рекла је Ивановићева.

Она је додала да је аплауз публике задовољавајући, тако да се нада да се представа допала Приједорчанима и да вјерује да ово, њено друго гостовање у Приједору неће бити и посљедње.

Улогу Феме одиграла је глумица Мирела Предојевић која је истакла актуелност и свевременост Стеријиног текста и данас, иако је стар 180 година, те да покондирених и данас има много и препознају се захваљујући и овом класику.

- Публика је заиста лијепо реаговала, тако да је то једна повратна информација коју глумац осјети и то му је показатељ да је добро урадио, не само ја, него је ту цијела екипа с редитељком - казала је Предојевићева.

Евицу је на сцени утјеловила глумица Наташа Остојић којој је ово први рад у приједорском театру.

- Овдје је екипа толико предивна, ово је мој први рад у Позоришту Приједор, гдје су ми колеге толико помогле и толико су биле дивне према мени да је моје било само да се играм и да уживам у томе што они раде и да реагујем - рекла је Остојићева.

У представи играју и Деан Батоз, Синиша Вучићевић, Срђан Кнегињић, Јелена Сексен и Зорица Јојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана