Ploča posvećena osnivanju Prve srpske čitaonice

Srna
Ploča posvećena osnivanju Prve srpske čitaonice

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović-Zečić otkrili su danas u Banjaluci ploču posvećenu obilježavanju 150 godina od osnivanja Prve srpske čitaonice.

Radojičić je istakao da je Prva srpska čitaonica temelj današnje Narodne i univerzitetske biblioteke.


“Ove godine obilježavamo značajn datum za nacionalnu kulturu i istoriju, a to je 150 godina Prve srpske čitaonice. Važno je da se podsjećamo naše istorije i njegujemo tradiciju, kulturu i pismenost”, rekao je novinarima Radojičić.

Zečićeva je naglasila da je Prva srpska čitaonica u Banjaluci osnovana u okviru Bogoslovije.

“Srpska čitaonica je bila osnovana s ciljem širenja pismenosti i učenosti. Ova misija i danas je vodilja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske”, rekla je Zečićeva. /kraj/bon/sđp

Radojičić: Ponosni organizatori i domaćini

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je danas da je Banjaluka ponosni domaćin i organizator “Kočićevog zbora”, koji je i ove godine obuhvatio niz manifestacija različitog karaktera.
“Drago mi je što smo danas ugostili pisce iz regiona, a u ovoj sedmici imali smo niz događaja koji su na svoj način obilježili žKočićev zborž”, rekao je Radojičić na prijemu koji je organizovao za književnike, učesnike “Kočićevog zbora”.

On je izrazio neslaganje sa zabranom ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu koji je trebao da održi književno veče u Banjaluci, saopšteno je iz Uprave grada.

“Opet imamo slična dešavanja kao u doba Kočića. Nemogućnost da održimo književno veče zbog zabrane neke žcarske vladež u Sarajevu neodoljivo podsjeća i povezuje nas sa našim velikanom”, dodao je Radojičić.

Književnik iz Beograda Duška Vrhovac rekla je da je ponosna i srećna što stoji ispred grba grada na kojem se nalazi i Petar Kočić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana