Pjesnička nagrada “Branko Radičević” Olgi Martinovoj

Glas Srpske
Pjesnička nagrada “Branko Radičević” Olgi Martinovoj

Banjaluka - Međunarodna pjesnička nagrada “Branko Radičević” za ovu godinu pripala je uglednoj ruskoj pjesnikinji Olgi Martinovoj. Laureata je jednoglasno izabrao žiri “Brankovog kola” u sastavu - predsjednik Nenad Grujičić i članovi Verica Tričković i Mićo Savanović.

Nagrada će biti svečano uručena Martinovoj 7. septembra na otvaranju 47. “Brankovog kola” u Sremskim Karlovcima, u najstarijoj srpskoj gimnaziji.

Olga Martinova rođena je 1962. godine u Rusiji u mjestu Dudinka, a odrasla je u Lenjingradu, gdje je diplomirala studije ruskog jezika i književnosti. Od 1991. godine živi u Frankfurtu na Majni. Piše poeziju, prozu i eseje na ruskom i njemačkom jeziku. Njeni objavljeni naslovi su: “Pismo brezama” (2001), “Ko šta kome poklanja” (2003), “Rim se nalazi negdje u Rusiji” (2006), “Na promaji Evrope” (2009), “Čak i papagaji nas nadžive” (2010), “Između stolova” (2011) i “O Čvirku i Čvirki” (2012).

- Kroz svoje bilingvalno književno iskustvo, Martinova poeziju doživljava kao poruku u boci koju okean života nosi na svojim burnim talasima, kao duhovni biser pokrenut iz dubine podsvesti - naveli su iz “Brankovog kola”.

Dosadašnji dobitnici međunarodne nagrade “Branko Radičević” su istaknuti svjetski pjesnici, među kojima su: Filip Tanselen, Vjačeslav Kuprijanov, Naso Vajena, Nikita Danilov, Kerol En Dafi, Valerij Latinjin, Slavomir Gvozdenović, Babken Simonjan, Petar Milošević, Enes Kišević i Jirgen Izrael. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana