Pjesma “Kaplar đačkog bataljona” pobjednik književnog konkursa iz Doboja

Srna
Pjesma “Kaplar đačkog bataljona” pobjednik književnog konkursa iz Doboja

Doboj - Pjesma “Kaplar đačkog bataljona” autora Vitomira Stevanovića iz Doboja osvojila je prvu nagradu na književnom konkursu “Srpske golgote 20. vijeka”, posvećenom Danu sjećanja na žrtve Dobojskog logora smrti 1915-1917.

Drugu nagradu osvojila je pjesma “Srpske golgote” autora Milanke Kuzmić iz Doboja, dok je trećeplasirana pjesma “Njihove biste kao večni plamen “ autora Gorana Vitića iz Beograda.

Član žirija Vasilije Šajinović rekao je večeras na književnoj večeri u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju da je na konkurs bilo prijavljeno oko 50 radova autora iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

“U nedostatku manifestacija šireg obima, konkurs ove godine ima veći značaj u odnosu na prethodni period kako bi se sačuvala kultura sjećanja na dobojske stradalnike”, izjavio je Šajinović Srni, te pohvalio kvalitet pristiglih radova.

Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić poručio je da izgovorena riječ traje samo dok je izgovoramo, a svaka pisana riječ traje dok je ljudi čitaju.

“Svakako da će ova književna djela prenositi sjećanja na žrtve dobojskog logora generacijama koja dolaze. Njihova žrtva je velika i ne smijemo je zaboraviti”, rekao je Nikolić.

On je naveo da će u pomen stradalim srpskim internircima iz Prvog svjetskog rata, sutra u Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Doboju biti služen parastos, a u četvrtak 27. decembra parastos i liturgija.

Književno veče na kojem su nagrade i uručene, organizovali su Književni klub “Jovan Dučić” iz Doboja i Centar za kulturu i obrazovanje Doboj.

Kroz logor u Doboju, koji je formirala austrougarska vlast 27. decembra 1915. godine sa namjerom da se srpsko stanovništvo pogranične zone gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine ukloni sa vjekovnih ognjišta, prošlo je 45.971 lice, od čega 17.000 žena i djece, dok ih je 12.000 stradalo strašnom smrću od posljedica mučenja i iscrpljivanja glađu.

Namjera je bila stvaranje tampon zone koja je trebalo da razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH, što bi omogućilo lakšu i bržu asimilaciju naroda na ovom dijelu Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana