Petrov Nogo i Petrović laureati priznanja “Ivo Andrić”

Milanka Mitrić
Petrov Nogo i Petrović laureati priznanja “Ivo Andrić”

Beograd - Ovogodišnji dobitnici Velike nagrade “Ivo Andrić”, koju dodjeljuje Andrićev institut u Andrićgradu su književnici Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović.

Objavili su ovo juče u Beogradu profesor Jovan Delić, pisac Muharem Bazdulj i profesorica Aleksandra Vranješ.

Po odluci žirija (Muharem Bazdulj, Jovan Delić i Želidrag Nikčević) piscu Goranu Petroviću uručena je Velika nagrada Ivo Andrić za životno djelo, cjelokupno prozno stvaralaštvo i za knjigu kratke proze “Saveti za lakši život”.

Petrović je tokom svog višedecenijskog stvaralaštva objavio i romane “Atlas opisan nebom” (1993), “Opsada crkve Svetog Spasa” (1997), “Sitničarnica Kod srećne ruke” (2000), zbirku pripovijetki “Bližnji” (2002), “Razlike” (2006) i zbirku “Ostrvo i okolne priče” (1996). Krajem prošle godine, u izdanju “Lagune” objavljena je njegova zbirka izabranih i novih priča “Unutrašnje dvorište”.

- Kao što je prvom svojom knjigom “Saveti za lakši život” utro put poetičkim rukavcima u svojim kasnijim pripovetkama i romanima, tako je pričama iz ove knjige Goran Petrović uverljivo omeđio svoj razuđeni pripovedački prostor. Njegovi književni junaci oblikuju jedan čudesan, sanjani svet - susret iz zgrade pretvara se u anđela, grupa prijatelja koja tajno ulazi u jedan pejzaž akvarela, likovi koji skidaju kolutove dima sa zidova i nameštaja, koračaju lebdeći iznad zemlje, bojadišu Feniksov pepeo, daju lekcije uvažavanja ili se bave iskopavanjem sreće - naveli su izdavači.

Rajko Petrov Nogo dobitnik je nagrade za najbolju pjesničku knjigu “Sonet i smrt”, koja je objavljena u izdanju Srpske književne zadruge 2017. godine.

- Ovim stihovima, Nogo je spojio dve najvažnije reči svog života: sonet i smrt. Zbirka je na svojevrstan način rekapitulacija čitavog Nogovog pesničkog opusa, objasnio je pjesnik Duško Babić, nakon objavljivanja ove pjesničke zbirke Rajka Petrova Noga.

Objavio je i zbirke “Zimomora”, “Na kapijama raja”, “Čovek se vraća kući”, “Planina i počelo” i mnoge druge.

Velika književna nagrada “Ivo Andrić” ustanovljena je 2015. godine.

- Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu - naglašeno je u opisu ovog priznanja.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuje se u dvije kategorije - za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolje djelo objavljeno u protekloj godini.

Nagrada za ukupno književno stvaralaštvo “Ivo Andrić” i za djelo “Tri poeme” 2016. godine dodijeljena je Matiji Bećkoviću, dok je najbolji roman u 2015, prema mišljenju žirija, “Osama” Vladimira Kecmanovića.

Naredne, 2017. godine nagradu “Ivo Andrić” dobili su Dušan Kovačević i ruski pisac Zahar Prilepin. Kovačeviću je nagrada dodijeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko djelo “Hipnoza jedne ljubavi”, a Prilepinu za roman “Obitelj” i knjigu pripovjedaka “Sedam života”.

Prošlogodišnji laureati bili su muzičar i pjesnik Borisav - Bora Đorđević i kineski pisac Ju Hua.

Institut

 

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni reditelj Emir Kusturica, jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Srbije i Republike Srpske da u tim oblastima ostvare značajne rezultate. Institut ima pet odjeljenja - za književnost, istoriju, orijentalistiku, politiku i medije i Odjeljenje za film.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana