Паоло Сорентино гост Кустендорфа

Приредила: Александра Глишић
Паоло Сорентино гост Кустендорфа

Београд - Прослављени редитељ Паоло Сорентино биће гост 11. међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф", који се одржава од 16. до 21. јануара на Мећавнику, најавио је оснивач манифестације редитељ Емир Кустурица.

Кустурица је рекао да ће Сорентину бити уручена награда за будуће филмове која од ове године носи назив "Дрво живота", а у оквиру "Рестроспективе великана" биће приказани његови награђени филмови.

Он је најавио да ће на фестивалу разматрати гдје је филм данас и каква је његова судбина, да ли телевизијска серија постаје бољи медиј од филма и да ли се заправо филм из биоскопских сала сели на ТВ екране претварајући се у другу форму.

- Због тога смо позвали најбољег (Паола Сорентина) са којим ћемо дискутовати о овим питањима и чија ће серија "Млади папа", коју ја гледам као роман о свим папама, бити непрестано приказивана током пет дана - додао је Кустурица.

Програм "Ретроспектива великана" биће посвећен и српском глумцу Александру Берчеку, за којег Кустурица каже да је један од ријетких који никада није снимио лош филм.

У овом програму ће бити приказана и два филма из 1967. године, "Бреза" Анте Бабаје и "Празник" Ђорђа Кадијевића.

Фестивал ће отворити редитељ Рубен Остлунд филмом "Сквер" - побједником Канског филмског фестивала.

У оквиру програма "Савремене тенденције" биће приказан филм "Никада ниси заиста био овдје" редитељке Лин Ремзи, који ће на радионици студентима и младим ствараоцима представити продуценткиња Роса Атаб, која је и предсједница жирија. На репертоару овог програма је и филипинско остварење "Рикша", награђено "Златним пехаром" у Шангају, бугарски филм "Правци", кинески "Сунце које може да помјера планине", као и француско-белгијско остварење "Вјерност".

Радионице студентима држаће редитељи Паоло Виљалуна, Стефан Командарев, Чијан Вон и Микаел Роскам.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 21 филм студената и младих аутора из Холандије, Кине, Либана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Израела, Француске, САД, Хрватске, Мексика, Јордана и са Филипина.

У жирију ће, поред продуценткиње Атаб, бити и професори Властимир Судар и Серж Регур, док ће награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију додијелити Иштван Борбаш.

"Кустендорф" ће представити и два нова филма млађих аутора - "Пјесма језера Свеј" Арија Голда и документарац "Нема богова, нема господара: Историја анархизма" Танкреда Рамона, док ће у оквиру фестивала у Андрићграду бити отворена ретроспективна изложба дјела Петра Лубарде.

Музички програм

У музичком програму наступиће амерички гитариста Гери Лукас, јапански бенд "Јапалкан", који изводи српске пјесме на српском језику, затим Влатко Стефановски трио, француски бенд "Барбо" и "Бајага и Инструктори".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана