Otvorena izložba sa 6. bijenala akvarela malog formata

Srna
Otvorena izložba sa 6. bijenala akvarela malog formata

Prijedor - U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba pod nazivom “6. bijenale akvarela malog formata” koju ova ustanova realizuje u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom /SKC/ sa Novog Beograda.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ova izložba rezultat dugogodišnje saradnje ove dvije ustanove i da je izloženo 95 radova 63 autora iz Srbije, BiH i Bugarske. “Nakon beogradske, i prijedorska publika ima priliku da uživa u izložbi akvarela malog formata, a ono što je tipično za kolektivne izložbe jesu različiti izrazi i temperamenti koje ujedinjuje neposrednost i svježina, što je karakteristika akvarela”, naveo je Radonjić.

Autor Bijenala i urednik Galerije SKC Novi Beograd Ljiljana Subotić istakla je da je gostovanje u Prijedoru postalo tradicionalno, kao i Bijenale koje se organizuje već 12 godina.

“Jedna od osnovnih ideja bila je da podržimo neke klasične likovne tehnike, kao što je akvarel, pošto se danas sve češće pojavljuju performansi konceptuala”, rekla je Subotićeva.

Ona je dodala da je Bijenale specifično upravo zbog tog malog formata i da je umjetnicima vrlo teško da se izraze na tako malom formatu.

“Upravo zbog toga dobijamo dela koja su izuzetno suptilna jer umetnik mora istovremeno da uskladi misao i ideju sa realizacijom. Akvarel se radi brzo mokrom tehnikom, vaša ruka mora da prati ideju i upravo zbog toga je ta izuzetno senzibilna i što tiče akvarela ovde imamo jednu pravu malu umetnički belešku”, navela je Subotićeva.

Ona je dodala da se ove godine na konkurs prijavilo 218 umjetnika iz 16 zemalja, a da su na izložbi zastupljeni umjetnici iz regiona.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je istakao značaj saradnje sa Galerijom SKC-a, te da je ovo još jedan značajan kulturni događaj u programu prijedorskog Kulturnog ljeta.

Prijedorčani će izložbu u Muzeju Kozare moći da pogledaju do 1. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana