Otvorena izložba fotografija Helge Paris

Srna
Otvorena izložba fotografija Helge Paris

Banjaluka - Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je večeras u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci izložbu “Helga Paris: fotografije”, koja prikazuje svakodnevni život čovjeka u poslijeratnoj Istočnoj Njemačkoj.

Đakovićeva je istakla da je ova izložba nešto što u pravom smislu oslikava susretanje prošlosti i sadašnjosti.


“Posebno je zanimljiva činjenica da je i ovaj prostor prošao slične situacije. I mi smo imali kontakt sa socijalističkim i postsocijalističkim sistemima. Blisko nam je sve to što ove fotografije obilježavaju i čemu svjedoče, a to je tranzicija, izolacija, mali čovjek”, rekla je Đakovićeva novinarima.

Ona je dodala da je ono što je najvažnije i što je i poruka ove izložbe da je taj mali čovjek uspio da sačuva dostojanstvo.

Đakovićeva je rekla da se ovom izložbom Muzej savremene umjetnosti priključio obilježavanju Evropske godine kulturnog nasljeđa.

“Upravo je ova godina proglašena za evropsku godinu kulturnog nasljeđa, pod sloganom žGdje se prošlost susreće sa sadašnjošćuž”, rekla je Đakovićeva.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković istakla je značaj ove izložbe, jer predstavlja svjedočanstvo života u Istočnoj Njemačkoj u vrijeme kada je ta zemlja bila podijeljena.

“Na izložbi mogu da se vide brojne fotografije, nastale u prethodnih 30 godina i vjerujem da će publika sa velikim zanimanjem moći da prati izložbu”, rekla je Vujkovićeva.

Direktor Gete instituta BiH Klaus Krišok rekao je da je ova izložba kroz fografije pokazuje Njemačku iz doba DDR-a, te da to nisu novinarske fotografije, nego umjetnički radovi.

“One nam dozvoljavaju da uvidimo osobe, život, prostor vrijeme i način života tadašnje Istočne Njemačke i to na realističan način”, rekao je Krišok.

Helga Paris je njemački fotograf, poznat po svojim fotografskim svjedočanstvima svakodnevnog života Istočne Njemačke.

Rođena je 1938. godine, a tokom svoje duge karijere imala je preko 20 samostalnih i na desetine grupnih izložbi, a svojim radom je zauzela izuzetnu poziciju u njemačkoj istoriji fotografije.

Izložba Helge Paris realizuje se u saradnji sa Gete Institutom BiH i Institutom za inostrane poslove Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana