Отворена изложба “Стећци - свјетска баштина”

Срна
Отворена изложба “Стећци - свјетска баштина”

Фоча - У Музеју Старе Херцеговине у Фочи данас је отворена изложба “Стећци - свјетска баштина” која на паноима приказује 28 некропола из БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске уписаних на Листу свјетске баштине УНЕСКО-а.

Ријеч је о изложби Министарства цивилних послова БиХ која гостује у 18 општина у којима се налазе некрополе стећака.


Помоћник министра цивилних послова за науку и културу Биљана Чамур Веселиновић подсјетила је да су, након седмогодишњих припрема, некрополе стећака из ове четири земље на листу УНЕСКО-а уписане 2016. године.

“Циљ ове изложбе је да грађанима приближимо наше културно насљеђе и вриједности стећака који су проглашени свјетском баштином. Да се едукацијом младих генерација то преноси на будуће нараштаје и да сви заједно радимо на очувању прошлости”, рекла је Веселиновићева.

Она је истакла да се 20 од 28 некропола са ове листе налази у БиХ.

“На нашу инцијативу су Србија, Хрватска и Црна Гора прихватиле да радимо заједно на пројекту. Из Црне Горе и Србије су по три некрополе, а из Хрватске двије. Битно је да се штити феномен стећка и да су остале некрополе стећака у нашој земљи, које нису на овој листи, проглашене споменицима културе и да имају највећи ниво заштите”, навела је Веселиновићева.

На УНЕСКО-вој листи су по двије некрополе из Калиновика и Радимља код Коњица, а по једна некропола из још 16 општина у БиХ, међу којима је некропола у Врбици, у фочанској мјесној заједници Челебићи са 238 надгробних споменика.

Директор Туристичке организације општине Фоча Љепосава Ђајић каже да су почели да промовишу ову некрополу, те да им је циљ да од ње направе атрактивну туристичку дестинацију.

“У току је припрема туристичке сигнализације и обавјештајних табли да туристи знају да у општини Фоча постоји некропола стећака под заштитом УНЕСКО-а. Слиједи нам још доста посла око уређења локалитета и приступног пута, па и стручних радова на рестаурацији знакова на стећцима”, рекла је Ђајићева.

Министарство цивилних послова БиХ изложбу у Фочи, која ће бити отворена три дана, организовало је у сарадњи са локалном управом и Туристичком организацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана