Отворена изложба “Сјећања” принца Михаила од Југославије

Срна
Отворена изложба “Сјећања” принца Михаила од Југославије

Андрићград - У Галерији “Лубарда” у Андрићграду отворена је изложба фотографија под називом “Сјећања” аутора принца Михаила од Југославије, а под покровитељством Опере и театра Мадленијанум.

Отварајући изложбу, директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да је дивно да на овом мјесту излаже један од Карађорђевића, што се није могло претпоставити прије 10, а посебно прије 30 година.

“Немогуће је замислити Вишеград као културни центар без напора који је направљен и који је на овом полуострву, мени веома значајном из Андрићеве литературе, јер историја говори како нам Андрић пише да су ту Срби на Видовдан дошли да га прославе, па су шуцкори протјерали тај народ са прославе када је Гаврило Принцип извршио антентат”, навео је Кустурица.

Према његовим ријечима, послије тога, на том полуострву десио се трагичан моменат када је један Вишеграђанин “покуповао све орахе по крају, а онда је дошао поводањ па су пропали ораси, а и он се објесио”.

Кустурица је истакао да је то мјесто послије било оаза спорта и забаве, а када је стигао рат, претворило се у једно поприште.

“Враћајући се у прошлост, правећи Андрићград, направили смо умјетничко гнијездо од ове галерије. Били смо у многим и ријетко која је андерграунд и може да угости овако елегантне и фотографије које од баналности на врло вјешт начин праве снажан умјетнички доживљај”, навео је Кустурица.

Аутор изложбе принц Михаило од Југославије рекао је да му је јако драго што је овдје и захвалио је Емиру Кустурици што му је указао прилику да представи своје фотографије.

“Овај пројекат је кренуо као моја сопствена терапија и читавих пет година нисам желио да покажем своје фотографије. На првој изложби сам представио својих 30 фотографија и помислио сам да је у реду да се, ипак, нешто дешава”, истакао је принц Михаило.

Он је рекао да је након тога направио још једну изложбу и представио 30 фотографија, што га је навело да купи бољи фотоапарат и крене да се бави фотографијом.

“Након тога сам отишао у Србију, што је за мене посебан пут јер нисам имао прилику да отпутујем из периода комунизма. Вечерас вам представљам фотографије, од којих је половина настала у Србији, а остатак у Француској, Швајцарској, Шпанији и Италији. На мојим фотографијама можете видјети организованост, ја волим структуру и линије и уживам у графитима”, додао је принц Михаило.

Михаило од Југославије, рођен 1958. године, унук је посљедњег краља Италије и посљедњег регента Југославије. Одрастао је и студирао у Француској, Швајцарској, Енглеској и Њемачкој.

Живио је у Бразилу, Мексику, затим у Палм Бичу на Флориди и у Њујорку. Живећи као стални путник и гајећи страст према умјетности, развио је снажан осјећај опсервације.

Одрастао близу Париза, у окружењу свог дједа принца Павла, али и често боравећи у кући близу Фиренце и путујући од Француске, преко Италије до Португалије и Швајцарске, принц Михаило је упијао приче предака који су били протјерани из својих земаља.

Привлачи га природа, али својим фотографијама он доноси и представе предмета и ситуација, показујући одличан осјећај за ред и логику.

Фотографије принца Михаила увијек показују мјешавину снажног западноевропског рационалног размишљања са додиром источноевропског мистицизма. Иза сваке његове фотографије стоји по једна прича. Иако се можда чини умним и концептуалним, чак и са киселим додиром хумора, умјетнички рад Михаила од Југославије открива приватни и софистицирани поглед на свијет.

Његово природно посматрање живота види се у избору тема, свакодневним предметима и производима које је направио човјек, као и у живим бићима и самој мајци природи. крај/јб/аб/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана