Отворена изложба “Кочићево огњиште”: Представљена збирка Владимира Ђукановића

М. М.
Отворена изложба “Кочићево огњиште”: Представљена збирка Владимира Ђукановића

Бањалука - На завршној свечаности 53. Кочићевог збора отворена је изложба “Кочићево огњиште”, аутора Владимира Ђукановића, музејског савјетника етнолога у Музеју Републике Српске и предсједника Извршног одбора Регионалног удружења “Змијање”.

Ђукановић је истакао да је изложба у кући на Стричићима само почетак формирања збирке “Кочићево огњиште”, а циљ је опремање и других објеката који се налазе поред главне куће Петра Кочића - зградице, амбара и осталих објеката у близини. Овај први опремљени објекат је кућа из периода краја 19. и почетка 20. вијека.

- У кући су приказане двије тематске цјелине, од којих се прва односи на начин становања, а у другој је представљено 11 фотографија из збирке Музеја Републике Српске, о људима, обичајима, народнима ношњама и традиционалној архитектури Змијања - рекао је Ђукановић.

У оквиру 53. Кочићевог збора одржана је и радионица змијањског веза коју је приредила Данијела Ђукановић, музејски савјетник и етнолог, а реализовала Свјетлана Марковић.

- Као дио традиције вез се најлакше савладава у непосредном контакту, преношењем знања и вјештина са генерације на генерацију. У времену индивидуализма, отуђености и дигитализације, када се комуникација све чешће своди на виртуелну, жива ријеч и директна комуникација чине је и најважнијом компонентом у његовању традиције - казала је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана