Otvorena “Art terasa”: Nova scena za kulturne namjene u Banjaluci

Danko Kuzmanović
Otvorena “Art terasa”: Nova scena za kulturne namjene u Banjaluci

Banjaluka - U Kulturnom centru Banski dvor svečano je otvorena “Art terasa”, nova kamerna scena Banskog dvora za kulturne namjene. U pitanju je prostrana terasa kapaciteta do 80 mjesta za sjedenje, koja se nalazi na prvom spratu Banskog dvora, a koja će prevashodno biti namijenjena za organizaciju književnih promocija i koncerata umjetničke muzike.

Nakon uspješnog otvaranja “Art dvorišta” u julu prošle godine, Banski dvor, kroz otvaranje “Art terase”, i u ovoj godini nastavlja sa realizacijom novog koncepta rada koji, pored organizacije reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji, podrazumijeva i pokretanje novih prostora i scena za kulturne namjene.

Nakon kratkog pozdravnog govora, “Art terasu” je svečano otvorio direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović, koji je izrazio veliko zadovoljstvo obraćajući se svim prisutnima. 

- Upravo zahvaljujući pokretanju novih scena, kao što su “Art dvorište” i “Art terasa”, Banski dvor će i ove godine biti jedna od rijetkih ustanova kulture koja neće praviti ljetnju pauzu već kontinuirano priređivati programske aktivnosti i u ljetnjem periodu - naglasio je Matović.

Nakon obraćanja publici Mladena Matovića, u umjetničkom dijelu programa nastupio je iskusni banjalučki saksofonista i džez muzičar Albert Bojan Savić, koji je na sceni već više od 15 godina i za kojeg je muzika univerzalni način komunikacije među svim ljudima, a on bi samo još dodao da je džez, u stvari, za njega ta muzika.

Prve manifestacije na “Art terasi” održavaju se u okviru prvog Festivala književnosti “Imperativ”, u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, koji je svečano otvoren sinoć, a trajaće do 3. juna.

Čast da prvi otvore “Art terasu” svojim nastupima, u okviru poetskog kutka festivala “Poeziju će svi čitati”, sinoć su imali banjalučki pjesnik Boro Kapetanović i pjesnik i pisac iz Ljubinja Draško Sikimić.

Boro Kapetanović je pjesnik koji je već više od 45 godina prisutan na književnoj sceni, a Draško Sikimić je autor knjiga poezije “Smotuljci” (2016) i “Ogrebotine” (2017).

Raspored dešavanja

Narednih dana, svakog dana od 17.30 časova, ovaj prostor biće ispunjen mnogobrojnim nastupima pjesnika, kako domaćih, tako i iz regiona, za sve ljubitelje dobrog stiha. Večeras nastupaju Ana Marija Grbić i Danijel Gatarić, sutra Marko Tomaš i Tanja Stupar-Trifunović, u subotu Ivana Simić-Bodirožić i Berislav Blagojević, a u nedjelju, posljednjeg dana festivala, biće održano veče poezije i prikazan film “Bojenje vremena” autora Saše Gašića, snimljen po istoimenoj knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana