Отворен Кустендорф

Срна
Отворен Кустендорф

Мокра Гора - На Мећавнику је вечерас свечано отворен 11. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", а оснивач Емир Кустурица истиче да се овом манифестацијом покушавају удружити будући великани са садашњим.На почетку свечаности приказано је неколико кадрова филма "Оковани филмом" у којем игра сам Владимир Мајаковски.

Затим је изведен музичко-сценски перформанс, уз маестралну инструменталну пратњу "Ноу смокинг оркестра". Овим перформансом одата је пошта Љиљи Брик која је начињена музом 11. "Кустендорфа".


"Ово је једино мјесто гдје се чека да студенти стигну. Најљепша ствар која прати мој, па и свачији, живот јесте пријатељство. На овом фестивалу покушавамо да удружимо будуће великане са великанима који су овдје међу нама. Овај фестивал се разликује од претходног по томе што смо овим перформансом показали како се фикција објашњава фикцијом", рекао је домаћин, оснивач и идејни творац фестивала Емир Кустурица у препуној дворани биоскопа "Проклета авлија".

Кустурица је редитељу Паолу Сорентину уручио награду за будуће филмове која ове године носи назив "Дрво живота".

"За мене је, по мом укусу и образовању, Сорентино најбољи редитељ на свијету. Он наставља италијански надреализам, а другом ногом је у француском реализму. Паоло Сорентино је и писац и то је може бити кључ његовог успјеха. Његова нова књига је аутобиографског карактера и ускоро ће бити преведена у Србији", рекао је Кустурица уручујући награду.

Сорентино је захвалио за награду, истичући да је веома сам срећан што је на Мећавнику и што је добио награду за сљедећи филм. "Овај фестивал је сада отворен", рекао је Сорентино.

Госте Мећавника и "Кустендорфа" поздравио је и министар културе Србије Владан Вукосављевић који је истакао да Кустурица више од три деценије плете своју пјесму филма и талента која се чује цијелим свијетом.

"Он је свој таленат као мед, храну културе, делио са свима. Сви они који желе да се хране храном културе овде могу да је окусе и одбране се од индустрије лаке забаве. Овде је окупио све вредне пчеле које су тек кренуле на пут културе и Мећавник, ово усамљено брдо, претворио у кошницу културе. Као што Исус рече: жНе може се сакрити град који светли на брдуж. Светлост са Мећавника обасјава српску културу и на томе смо сви захвални Емиру Кустурици", рекао је Вукосављевић.

У оквиру церемоније отварања фестивала приказан је нијеми филм који је својом виртуозношћу музички обојио велики Гери Лукас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана