Otvaranje izložbe “U susret Berlinskom kongresu”

M. M.
Otvaranje izložbe “U susret Berlinskom kongresu”

Banjaluka - Izložba “U susret Berlinskom kongresu” biće otvorena večeras u 19 časova u Muzeju Republike Srpske.

Ove godine navršilo se 140 godina od kraja srpskog ustanka, Berlinskog kongresa i austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Izložba o ovim istorijskim događajima priređena tokom 2006. postavila je osnove za njihovo dalje muzeološko istraživanje. Istorijski predmeti, osim što su prvorazredni izvori za istoriju, mogu da posluže i kao muzejski izložbeni materijal. Zbog svoje dokumentarnosti, kao i neposredne veze sa istorijskim događajima, arhivski elementi su neizostavni eksponati. Najveći broj arhivske građe iz ustanka 1875-1878. godine čuva se u nekoliko srpskih i hrvatskih nacionalnih institucija. Tokom izučavanja arhivske građe u Arhivu Srbije je pronađen određeni broj dokumenata izuzetne vrijednosti. Riječ je o arhivskoj građi iz fonda Ministarstva inostranih dela - političko odeljenje (1871-1918).

Izložena građa odnosi se uglavnom na korespondenciju ustaničkog političkog vođstva sa srpskom vladom, kao i na vijesti o ustanku, Berlinskom kongresu i okupaciji, objavljene u nekoliko najznačajnijih novina toga vremena (Bosna, Branislav, Primorac, Srpske novine).

Na izložbi, koja se organizuje povodom Dana Muzeja Republike Srpske, biće predstavljeno 67 eksponata, od čega: 38 dokumenata, 20 fotografija i devet primjeraka novina. Autor izložbe je istoričar Bratislav Teinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana