Оригинално друго издање Вуковог рјечника заузима посебно мјесто у приједорској Матичној библиотеци

С. Та.
Оригинално друго издање Вуковог рјечника заузима посебно мјесто у приједорској Матичној библиотеци

Приједор - Ове године навршавају се два вијека од изласка првог издања "Српског рјечника" Вука Караџића, првог дјела у којем он користи своју реформисану азбуку.

Вуково насљедство из тог периода брижно се чува и у Приједору. Матична библиотека "Ћирило и Методије" из овог града власник је примјерка оригиналног, другог издања "Српског рјечника", из 1852. године.

Међу 65.000 библиотечких јединица које се тренутно налазе у приједорској Матичној библиотеци "Ћирило и Методије", једно дјело с правом заузима - посебно мјесто.

Рјечник стар 166 година, штампан у Бечу, дио је легата чувене приједорске трговачке породице Митриновић, који се као задужбина сликара Драгутина Митриновића у приједорској библиотеци чува од шездесетих година 20. вијека. Састоји се од преко 47.000 појмова, које је Вук марљиво сакупљао и биљежио. А међу њима су и многе ријечи којих смо се - олако одрекли.

- Често се код нас чује да не користимо ријеч младеж и списатељ. Па је коментар мојих ученика често био - откуд вам та туђица? Није, рекох то, дјецо, туђица, младеж је ријеч коју Вук у свом рјечнику биљежи - каже директорица приједорске Матичне библиотеке "Ћирило и Методије".

Ово дјело је, додаје, од непроцјењиве вриједности, чува се у специјалним условима, али је доступно је читаоцима.

Зуб времена ипак је узео своје, па ће приједорски "Српски рјечник" ускоро на рестаурацију, како би и у будућности био једно од најзначајнијих писаних свједочанстава о настанку модерног српског језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана