Оперета Весела удовица у Народном позоришту РС: Интриге и лажи са срећним крајем

Миланка Митрић
Оперета Весела удовица у Народном позоришту РС: Интриге и лажи са срећним крајем

Бањалука - Разиграност и распјеваност на сцени, интриге и заврзламе прожете малим лажима, скривеним намјерама и старим љубавима, уз хумор и лагодне разговоре, развеселили су публику и изазвали одушевљење и смијех на извођењу познате оперете "Весела удовица".

Овај комад Опере б.б. из Загреба одигран је у Народном позоришту Републике Српске, а публика је с радошћу прихватила веселост и разиграност ликова на сцени, те читав ансамбл наградила снажним аплаузима.

Оперски пјевач Роналд Браус, који у оперети игра лик грофа Данила, објаснио је значај свог лика и саму радњу оперете.

- Гроф Данило је секретар црногорског представништва у Паризу, што је јако згодно, баш у овом тренутку када су све феште по разним амбасадама широм Европе. Налазимо се у париском представништву Црне Горе, гдје се догађа једна  мала интрига. Хана Главари је постала богата јер јој је муж умро. Остала је са пуно милиона и сада покушава спасити имовину. Ми смо имали једну везу раније, стара љубав проради и на крају имамо срећан крај, што је за оперету нормално и пожељно. То је разлог због којег људи долазе на оперету - рекао је Браус.

Исказао је посебно задовољство због гостовања у Бањалуци и осврнуо се на оперску сцену у Загребу.

- Загреб има срећу да има оперу Хрватског народног казалишта, гдје је опера на репертоару једном до два пута седмично. Нама је примарни циљ да обиђемо мања мјеста гдје нема оперског ансамбла. И тим више ми је драго што смо дошли у Бањалуку, гдје постоји драмски ансамбл, али не и оперски. Позориште је било пуно и то је мотив да дођемо са "Грофицом Марицом" и са " Шишмишем" - казао је Браус.

Оперска пјевачица Лидија Хорват-Дуњко тумачи лик Хане Главари, веселе удовице, за коју се сви интересују, највише због њених милиона.

- Она је удовица која је богата и која је свјесна тога да се око ње врзмају млади, згодни момци, због ње и због пара. Она је лукава и њих све мота око малог прста и хоће да види ко њу заправо воли и без новца. Представа је прпошна, весела, обљубљена и омиљена на свим оперским сценама - навела је Хорват-Дуњко.

Оперета "Весела удовица" у овом саставу је изведена седамнаест пута. Поред Роналда Брауса и Лидије Хорват-Дуњко, наступили су Ненад Тудалковић, Бланка Ткалчић, Мартин Гелић, Дејан Јаковљевић и други. Ријеч редитеља

- Мало сам се поиграла режијом, у једном овако необичном жанру. Кад ме је Роналд Браус позвао, ја сам се радо одазвала, јер је оперета жанр у којем сам ја као млада особа уживала. Од свега што радим, и као професор и као редитељ и као глумац, најтеже је бити на сцени, најтеже је бити глумац - рекла је глумица и редитељка оперете Бранка Цвитковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана