Оелхофен: Емир Кустурица је геније

Срна
Оелхофен: Емир Кустурица је геније

Мокра Гора - Вишеструко награђивани француски редитељ и сценариста Давид Оелхофен рекао је да Емира Кустурицу сматра генијем, те да је он за њега веома важан умјетник, и то не само као филмски редитељ.

"Много пута сам гледао његов филм 'Андерграунд' и доживљавам га као ремек-дјело, јер је толико богат да гледањем изнова увијек откријете нешто ново. Јутрос сам гледао 'Сјећаш ли се Доли Бел?' и сада могу рећи да је поред 'Андерграунда' ово мој други омиљени филм Емира Кустурице. Веома је њежан филм и за тему има породицу која је веома важна за мене", истакао је Оелхофен, који је био гост овогодишњег "Кустендрофа".

Он је рекао да је гледајући филм "Сјећаш ли се Доли Бел" био веома дирнут судбином главног лика који покушава да буде човјек, да буде слободан, да воли и ово је важна прича, а у исто вријеме њежна и паметна.

"Сви ми знамо како тече процес између ваших индивидуалних циљева, сопствене слободе, ваше породице и друштва. На најбољи начин су ову односи приказани у филму 'Доли Бел' и у питању је сјајан филм", истакао је Оелхофен за портал "Искра".

Он је нагласио да је Емир Кустурица још значајан по томе што је створио нови језик, сопствени језик, који је у потпуности чврст.

"Не постоји редитељ који може да исприча причу као Емир, јер он има веома специфичан стил који је веома снажан. Он је заиста импресиван. Сматрам да га други редитељи веома поштују. Не постоји редитељ који би покушао да имитира његов стил, а мислим да је разлог тај што би тако нешто било веома опасно управо због његове конзистентности", оцијенио је Оелхофен.

Говорећи о овогодишњем "Кустендрофу", француски редитељ и сценариста каже да му се посебно допао дио програма у оквиру ког се приказују кратки филмови, те да је био прилично импресиониран квалитетом сваког филма понаособ.

"Дакле, ништа на шта се могу пожалити. Што се тиче села, чуо сам да је оно изграђено прије 10 или 15 година и да прије њега на овом мјесту није било ничега. Било је то само обично брдо и то је чудо. Живот је чудо", рекао је Оелхофен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана