Одржана приредба “Сјећања натопљена болом и поносом”

Срна
Одржана приредба “Сјећања натопљена болом и поносом”

Пале - На Палама је вечерас одржана манифестација “Сјећања натопљена болом и поносом”, посвећена обиљежавању 100 година од завршетка Првог свјетског рата.

Директор СШЦ “Пале” Недељко Газивода рекао је да су ученици са одјеска драмско-рецитаторска секција са бесједништвом приредили ову манифестацију која је обухватила историјски осврт на догађаје из Првог свјетског рата, рецитације мотивисане пјесмама о рату, те говорили одломке из романа Данка Поповића “Књига о Милутину”.


“Ученици су дошли на идеју да са професорима обиљеже 100 година од Великог рата, да би освјежили сјећање и памтили оно што је било, како не бисмо допустили да се поново деси, јер будућност треба да градимо на други начин”, рекао је Газивода новинарима.

Професор српског језика и књижевности у СШЦ “Пале” Бранка Малинић Чугаљ навела је да су се ученици око два мјесеца припремали за вечерашњу манифестацију.

“Мислимо како дјеца овога вијека нису достојна наше историје, али итекако јесу, они је једнако добро осјећају, као и ми који смо се родили прије 50 година”, навела је Чугаљ.

Према њеним ријечима, осим драмско-рецитаторске секције програм је обухватио и ликовну и информатичку секцију, које су приказале фотографије из Првог свјетског рата под називом “Слике бола и поноса”.

Члан драмско-рецитаторске секције са бесједништвом Ружица Цвјетковић рекла је да је програм “Сјећања напотљена болом и поносом” имао за циљ да подстакне људе да не забораве Велики рат, ни његове жртве, нарочито српске.

“Не смијемо их заборавити, јер заборав је раван нестајању нашег рода. Никада нећемо заборавити и увијек ћемо говорити да би истину спознали и савременици и потомци наши”, рекла је Цвјетковићева.

Она је нагласила да су хероине Првог свјетског рата биле жене које су се бориле на фронтовима, биле добровољне болничарке и једине које су остајале да брину о домаћинству у окупационој Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана