Одржана манифестација “Под орасом коло воде виле”

Срна

Градишка - Културна манифестације “Под орасом коло воде виле” одржана је вечерас под старим стољетним орахом у дворишту Основне школе “Петар Кочић” у Новој Тополи.

У оквиру ове манифестације одржана је ревија народних ношњи и представљена књига “Народне ношње Лијевча поља” аутора Дарија Дринића.

Манифестацији је присуствовао и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је похвалио Дринићеву идеју да организује несвакидашњи културни догађај, који веже очување природе и новотополског старог ораха и очување културе овог краја.

“Многи су овдје долазили и видјели велико дрво али нису размишљали о његовој старости и значају за Нову Тополу. Ово је и прилика да стари орах у дворишту школе добије већи значај и да се у наредном периоду овдје одржавају и друге манифестације”, рекао је Малешевић.

Дринић је навео да се на манифестацији представила женска пјевачка група Културно-умјетничког друштва “Коловит” из Градишке, чији су чланови носили и оригиналне народне ношње са подручја Лијевча поља и околине Бањалуке.

Он је истакао да је ова манифестација показатељ да се занимљив културни догађај може одржати и “мимо крова, под крошњом једног стољетног стабла”.

Дринић је рекао да је у току процедура заштите новотополског старог ораха, коју је на његову иницијативу покренуло Министарство просвјете и културе, односно Завод за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске.

Он је додао да процедуре везане за имовинско-правне послове ријешава општина Градишка, те да је иницијативу подржао и начелник општине Зоран Аџић.

“Стручњаци републичког Завода су били на терену и остали су задивљени величином, али и отпорношћу и здрављем стабла ораха”, додао је Дринић.

Манифестација “Под орасом коло воде виле” одржана је у оквиру 16. фестивала фолклора, који Културно-умјетничко друштво “Коловит” из Градишке организује у овиру програма манифестације “Градишка јесен 2018”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана