Odlazak velikog i blistavog uma

Priredila: Milanka Mitrić
Odlazak velikog i blistavog uma

Beograd - “Sve je uvek prisutno unutra u čoveku. U dubinama njegovog nepreglednog, nesvesnog života. Cela prošlost, individualna i kolektivna. Stalno sam iskušavan, stavljan na vagu i meren i sebe samog stalno merim da vidim jesam li što otežao životnim iskustvom, jesam li bar malo skladniji, harmoničniji, mudriji, životno zreliji?”

Ovo su riječi Vladete Jerotića, velikog čovjeka, intelektualca i jednog od najizuzetnijih umova današnjice.

Istaknuti srpski ljekar, neuropsihijatar, književnik, filozof, prevodilac i akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladeta Jerotić preminuo je juče u Beogradu, u 95. godini.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju i psihoterapiju. Nekoliko decenija je radio kao šef Psihoterapeutskog odjeljenja beogradske bolnice “Dr Dragiša Mišović”. Od 1985. godine pa sve do penzionisanja radio je kao profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Jerotić je iza sebe ostavio veliki broj publikacija iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Bio je dopisni član Odeljenja jezika i književnosti SANU od 27. oktobra 1994. godine, a redovni od 26. oktobra 2000. godine. Bio je i član Udruženja književnika Srbije, Srpskog lekarskog društva, Psihoterapeutskog društva Jugoslavije, Jungovog udruženja u Beogradu. Među priznanjima i nagradama koje je dobio su: Zahvalnica Matice srpske, Povelja bolnice “Dr Dragiša Mišović”, nagrada “Đorđe Jovanović”, Povelja Srpskog lekarskog društva, nagrada “Laza Kostić”, Orden Svetog Save prvog stepena. U svom višegodišnjem radu iza sebe je ostavio bezvremena i značajna djela, u različitim oblastima u kojima je djelovao. Opus njegovog stvaralaštva broji djela kao što su: “Samo dela ljubavi ostaju”, “Psihoanaliza i kultura”, “Mistička stanja, vizije i bolesti”, “Slikarstvo Svetozara Samurovića”, “Mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi”, “Dobro i zlo trče zajedno” i mnoga druga, vanvremenska pisanija. Pisao je mnogo o religiji, ljubavi, filozofiji, psihologiji i o svim suštinama čovjeka. Iza sebe je ostavio jedno veliko bogatstvo napisano u djelima koja su samo odsjaj njegovog uma. Otišao je jedan od najvećih mislilaca naše istorije.

Povodom ovog zaista tužnog događaja mnogi poštovaoci Vladete Jerotića i njegovih djela, njegovih predavanja i njegovih riječi uputili su telegrame saučešća njegovoj porodici, ali i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je saučešće porodici preminulog akademika Vladete Jerotića i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, te ocijenio da je odlazak vodećeg erudite cjelokupnog srpskog društva gubitak i za Srbiju i za Srpsku.

- Sa velikim žaljenjem sam primio vijest da nas je napustio Vladeta Jerotić, srpski akademik, ljekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik. Akademik Jerotić bio je vodeći erudita cjelokupnog srpskog društva i zato je njegov odlazak gubitak i za Srbiju i za Srpsku - naveo je Dodik u telegramu saučešća.

Dodik je napomenuo da najiskrenije saučešće porodici, prijateljima, SANU i svim poštovaocima Jerotića upućuje sa iskrenim saosjećanjem, ali i uvjerenjem da najbolji žive vječno.

Podsjećajući na riječi vladike Njegoša da “čast živi dovijeka”, Dodik je istakao da je siguran da će Jerotić bitisati u srpskom narodu na mnogaja ljeta, jer se imao “rašta i roditi”.

- Njegova djela, njegova predavanja, ne samo na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu nego i širom Srbije i Srpske, ostavila su pečat na dušama onih koji su slušali njegovu riječ i čitali njegovo slovo - istakao je Dodik.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je saučešće porodici preminulog akademika Vladete Jerotića i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, ističući da je taj erudita ostavio neprocjenjiv trag i da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za srpsko društvo.

- Sa iskrenim žaljenjem primila sam vijest o smrti Vladete Jerotića, srpskog akademika, ljekara, neuropsihijatra, psihoterapeuta i književnika - rekla je Cvijanovićeva u telegramu saučešća.

Zvaničnici Srbije takođe su uputili telegrame saučešća. Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i porodici i prijateljima povodom smrti akademika Vladete Jerotića.

Vukosavljević je rekao da je Jerotić u svom predanom i višestranom umnom radu spajao ono što mnogi nisu znali i smjeli.

- Suočavao je moderna znanja o čoveku sa hrišćanstvom i predanjem svetih otaca i pokazivao da nismo u znanju o sebi odmakli od drevnih mudrih podvižnika. Pokazao je koliko u svesti o čovečjem sklopu i cilju zaostajemo - ispisao je Vukosavljević u telegramu.

On je dodao da je Jerotić davao odgovore na pitanja savremene ljudskosti, da je osvješćivao i prosvjećivao, te da je bio esejista od širine i kulture, čije brojne knjige čitaocima mnogo znače.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je takođe izrazila žaljenje zbog Jerotićeve smrti, te uputila telegrame saučešća njegovoj porodici.

- Napustio nas je čovek velikog talenta, istaknuti lekar, neuropsihijatar i književnik, ostavivši neprocenjiv trag, kako kroz svoja napisana dela tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja - izjavila je Brnabićeva u telegramu upućenom porodici.

Ona je naglasila i to da je smrt Jerotića tužna vijest za cijelu akademsku zajednicu.

- Odlazak vašeg kolege i istaknutog člana, profesora doktora Vladete Jerotića tužna je vest za celokupnu akademsku zajednicu Srbije. Svojim predanim, dugogodišnjim radom profesor Jerotić ostavio je neizbrisiv trag u medicini, književnosti i nauci, tako da će kroz njegovo duhovno nasleđe on sa nama živeti večno - dodala je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana