Odlazak Vojislava Vujanovića

Odlazak Vojislava Vujanovića 12.01.2018 12:25 | Srna

Sarajevo - Poznati likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović preminuo je u Sarajevu u 81. godini.

Vujanović, koji je umro u srijedu uveče, ostavio je snažan pečat na stvaranje, tok i profilisanje Međunarodne likovne kolonije "ART simpozijum Jahorina".

- On je svojim kritičkim osvrtima i stavovima, ali i ličnim angažmanom, u brojnim katalozima i publikacijama znatno doprinio afirmaciji likovne umjetnosti na ovim prostorima - rekao je osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijuma Jahorina" Lazo Savić.

Dodao je da je Vujanović sa istinskim žarom govorio o ljepoti Jahorine, koja je predstavljena na mnogim slikama, grafikama i skulpturama nastalim na koloniji.

On je istakao da je Vujanović dao i snažan pečat životu, kulturi i umjetnosti Srba koji žive u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, ali i u Republici Srpskoj i FBiH.

Direktor "Forum teatra" iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić naglasio je da je Vujanović bio jedan od najboljih prijatelja i saradnika u svim projektima ove produkcije. Naročito je doprinio razvoju dramske umjetnosti i lutkarstva na području Istočnog Sarajeva, posebno u afirmaciji Međunarodnog lutkarskog festivala "Lut festa".

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjaluci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar u "Oslobođenju", "Večernjim novinama" i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista "Naši dani", časopisa "Pozorište", Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa "Stećak".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica