Obilježena Evropska godina kulturnog nasljeđa u Trebinju

Ratomir Mijanović, mojahercegovina
Obilježena Evropska godina kulturnog nasljeđa u Trebinju

Trebinje - U Muzeju Hercegovine, a u saradnji sa “Ćorovićevim susretima književnika i istoričara”, obilježena je Evropska godina kulturnog nasljeđa.

U okviru ovogodišnje jubilarne, dvadesete manifestacije posvećene sjećanju na lik i djelo Svetozara Ćorovića, SPKD “Prosvjeta” Bileća i Muzej Hercegovine organizovali su predavanje Nikole Kusovca na temu života i djela slikara Stevana Todorovića, promociju 59. broja časopisa “Nova zora” te predstavljanje književnog rada Branka Brđanina Bajovića, objedinjenih u Zbornik sa okruglog stola posvećenog ovom laureatu “Ćorovićeve nagrade” iz 2005. godine.

Dobitnici ovogodišnje “Ćorovićeve nagrade” su Ranko Risojević (za knjigu “Beskućnik”) i Dragiša Kalezić (za knjigu “Pripovijetke”). Odluku je donio žiri kojem je predsjedavao Jovan Delić, a članovi žirija bili su Marko Nedić i Ranko Popović. Ove godine čast da bude domaćin manifestaciji “Ćorovićevi susreti” imalo je i Trebinje, gdje je u Muzeju Hercegovine upriličeno predavanje istoričara umjetnosti Nikole Kusovca na temu “Slikar Stevan Todorović (1832 - 1925)”. Stevan (Steva) Todorović bio je jedan od vodećih nosilaca srpskog romantizma. Bio je ugledan slikar i građanin, svestrana ličnost i inicijator brojnih projekata. Upisao je studije slikarstva u Beču 1850. godine, da bi kasnije nastavio školovanje u privatnim ateljeima Valdmilera i Karla Rala. Njegov pokušaj grupisanja i periodizacije srpske umjetnosti u publikaciji “Koliko i kakvih živopisnih slika ima u beogradskim javnim zbirkama” predstavlja značajan doprinos istoriji srpske umjetnosti. Kusovac je, između ostalog, rekao i da je Todorovićevo porijeklo iz Trebinja, gdje je rođen njegov otac Jovan.

Program je zatvoren prezentacijom Zbornika radova na temu književnog stvaralaštva Branka Brđanina Bajovića, koji je 2004. nagrađen Ćorovićevom nagradom za roman “Mihail”, nastalih na okruglom stolu prethodnih “Ćorovićevih susreta”.

O književnom djelu Brđanina Bajovića govorio je Jovan Delić. Branko Brđanin Bajović je srpski književnik i pozorišni kritičar, dramaturg i vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Poeziju, prozu i drame objavljuje od 1974. godine, uz mnoštvo nagrada za književno, dramsko i radiofonsko stvaralaštvo. Autor je sedam zbirki pjesama i izabranih pjesama “Trnov vijenac” (2011), više knjiga proze (priče, pripovijetke, eseji i dnevnički zapisi), publicističkih knjiga i dva romana: “Mihail” (2003) i “Sila” (2010). Autor je više filmskih scenarija za igrane, kratke igrane i dokumentarne filmove i serije. Režirao je na radiju i televiziji, filmu i u pozorištu. Za književno i radio-dramsko stvaralaštvo Branko Brđanin je nagrađivan uglednim priznanjima, a njegova djela (poezija, proza, drame) su uvršćena u više antologija i izbora. Ovogodišnji “Ćorovićevi susreti” završeni su u Bileći, a program je zatvorilo književno veče “Srpska proza danas”.

Promocija “Nove zore”

Književni časopis “Nova zora” doživio je svoj 59. broj, a rad na ovom višestruko značajnom štivu predstavio je urednik “Nove zore” Miloš Kovačević. Ovaj časopis počeo je da izlazi 2004. godine u Bileći, u izdanju SPKD “Prosvjeta” Bileća. Predstavljen je aktuelni, 59. broj časopisa, a rečeno je da su ove godine izašla ukupno tri broja, te da će jubilarni, 60. broj najvjerovatnije izaći početkom sljedeće godine. Kovačević je istakao i značaj pretplate na ovaj časopis, jer na taj način se obezbjeđuju značajna sredstva neophodna za opstanak ovog književnog časopisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana