Nikolić: Narodno pozorište u Prištini jedno od boljih na srpskom jeziku

Srna
Nikolić: Narodno pozorište u Prištini jedno od boljih na srpskom jeziku

Banjaluka - Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je večeras da je Narodno pozorište u Prištini, čije je sjedište izmješteno u Gračanicu, jedno od boljih koje radi na srpskom jeziku.

Nikolić je podsjetio da je ovo pozorište 2015. godine u Banjaluci gostovalo na Tetar festu i osvojilo jednu od najprestižnijih nagrada.

“Drago mi je što ovo pozorište gostuje u Banjaluci”, rekao je Nikolić u Banjaluci prije početka predstave “Banović Strahinja”, autora Borislava Mihajlovića Mihiza, koja je nastala u koprodukciji prištinskog Narodnog pozorišta i Šabačkog pozorišta.

On je izrazio nadu da će publika uživati u predstavi “Banović Strahinja”. Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da večeras predstavljena izložba fotografija i publikacija “Uprkos svemu”, koja prati istorijat prištinskog pozorišta od osnivanja 1948. godine, govori o tome u kakvim neuslovnim okolnostima radi ovo pozorište.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić rekao je da mu je posebna čast što je u Banjaluci, jer pozorište iz Prištine ovdje nailazi na mnogo više razumijevanja za svoj rad, nego u nekim drugim sredinama u kojima gostuje.

On je naveo da Narodno pozorište u Prištini, uprkos svemu, obilježava 70 godina postojanja, te da su večeras banjačučkoj publici predstavili dio fotografija koje ilustruju njihov rad i istorijat.

“One govore više od bilo kakvih riječi kojima bih mogao to opisati. Ovim najavljujemo naša učestalija gostovanja u Republici Srpskoj”, rekao je Radonjić. Novaković i Radonjić potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta iz Prištine sa izmještenim sjedištem u Gračanici koji će omogućiti, između ostalog, učešće u zajedničkim produkcijama predstava, razmjenu autora, umjetnika i drugih stručnjaka.

Radonjić je tom prilikom rekao da se Narodno pozorište u Prištini, koje obilježava 70 godina postojanja, nalazi u specifičnoj situaciji jer nosi ime grada iz kojeg je protjerano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana